Tanjug/AP

Italijanski arheolozi trebalo bi da predstave “neverovatno otkriće”, podzemno svetilište iz 6. veka pre Hrista, koje bi moglo biti grobnica mitskog utemeljitelja grada Rima i prvog rimskog kralja – Romula.

Romul je prema legendi utemeljio Rim sa svojim blizancem Remom 21. aprila 753. pre Hrista. Kasnije je brata ubio i postao prvi rimski vladar.

Svetilište čine kameni sarkofag dugačak 1,4 metra i kružna građevna struktura za koju se pretpostavlja da je bila oltar, navodi se u saopštenju arheološkog parka rimskog Koloseuma.

Lokacija svetilišta smeštenog unutar rimskog Foruma podudara se s mestom na kojem je, po drevnim zapisima sahranjen Romul, dodaje se u saopštenju Parka u kojem se ističe da je reč o “neverovatnom otkriću”.

Istoričari su dugo podeljeni oko toga jesu li braća, koje je po legendi othranila vučica, uopšte postojala, ali ako i jesu, gde bi Romulovo telo, koje su navodno nakon smrti raskomadali gnevni senatori, moglo biti pokopano.

Rimski forum bio je kucajuće srce Rimskog carstva i istorijski izvori upućuju na to da je Romul sahranjen negde u tom području. U svetilištu nisu pronađene nikakve kosti, ali arheolozi najavljuju da imaju druge znake koji upućuju na to da bi se moglo raditi o grobu prvog rimskog vladara.

U istoriji Rima period Romulove vladavine temelji se na rimskoj mitologiji i ne može se smatrati verodostojnom. To je razdoblje poznato kao razdoblje vladavine sedmorice rimskih kraljeva.

Romul, kojeg su popularnim učinili istoričari i pisci poput Livija, Ovidija i Plutarha, po legendi je zaorao brazdu na brežuljku Palatinu kako bi označio gde će biti zidine budućeg grada.

Kada je Rem izrugujući se bratu preskočio “zid” kako bi mu pokazao koliko će nedelotvorni biti, ljutiti Romul ga je ubio i kazao da će tako završiti svi koji se usude da pređu rimske zidine, kaže legenda.

Na Palatinu je Romul osnovao Senat i prve legije. Rimom je vladao idućih 40 godina.

Nejasno je kako je umro Romul. Po jednoj je verziji misteriozno nestao u oluji, dok su ga po drugoj ubili i raskomadali rimski senatori.

“Da li je Romul postojao ili ne, nije važno”, kaže italijanski arheolog Paolo Karafa.

“Važno je da su stari Rimljani njegov lik smatrali političkim začetnikom grada”, dodao je.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here