pixabay.com
Foto: Ilustracija

Međunarodna arheološka ekspedicija je u u Abidosu, u Egiptu, pronašla nekoliko stotina amfora, u kojima se nalazilo 5.000 godina staro vino.

Egipatsko-nemačko-austrijska arheološka ekspedicija istraživala je grobnicu kraljice Merneit iz Idinastije (oko 2950. godine pre nove ere) u regionu Um Al-Kabaab u Abidosu. Tom prilikom su otkrili stotine zatvorenih amfora u kojima su ostaci vina. Takođe, pronašli su i pogrebni nameštaj, piše u saopštenju egipatskog Ministarstva turizma i antikviteta, prenosi portal Sve o arheologiji.

Mustafa Vaziri, generalni sekretar Vrhovnog saveta za antikvitete, rekao je da je arheološki tim pronašao nekoliko grobnih nalaza, uključujući stotine velikih amfora za vino. Na nekima su se nalazili zatvoreni čepovi koji su čuvali ostatke vina starog 5.000 godina.

Otkriveni natpisi ukazuju da je Merneit bila zadužena za kancelarije centralne vlade, poput trezora, što daje verodostojnost teoriji da je ona igrala istorijski značajnu ulogu. Moguće da je jedno vreme vladala Egiptom kao regent svom sinu, jer je još bio mali dečak. To znači da je ona možda bila prva žena kraljica u starom Egiptu, znatno pre Hačepsut iz 18. dinastije.
Merneit je bila jedina žena sa monumentalnom grobnicom na prvom egipatskom kraljevskom groblju u Abidosu i verovatno najmoćnija žena svog doba. Naime, njen pravi identitet ostaje misterija.

Pored njene monumentalne grobnice, na kompleksu se nalazi i grobnica njenih dvorana i sluga. S tim da su njihove grobnice bile skromnije izgrađene, od ćerpiča, blata i drveta. Grobnice su građene u fazama kroz različite vremenske periode.

„Ovo zapažanje, zajedno sa drugim dokazima, radikalno osporava često predlaganu, ali nedokazanu ideju o ritualnom žrtvovanju ljudi u I dinastiji“, rekla je Kristijana Koler, vođa arheološke misije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here