Artemije kočio zidanje crkve na Kosmetu

0

"Za gradnju crkve smo do sada uložili 57.000 evra. Milion dinara dalo je Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, a ostatak novac prikupio sam od Srba darodavaca po celom Kosmetu", rekao je Arsić, koga je danas vladika Atanasije, na osnovu odluke Sinoda SPC, odlikovao Ordenom Svetog Save drugog reda za zasluge pri podizanju crkve.

 

Administrator Eparhije raško-prizrenske, episkop Atanasije i vikarni episkop Lipljanski Teodosije osveštali su danas novoizgrađenu crkvu Svetog Pantelejmona u selu Kololeč kod Kosovske Kamenice, prenosi zvanični sajt eparhije.

 

”Trebalo je vremena u ovim uslovima u kojima živimo da se skupi novac, ali još veći problem je bio dobiti blagoslov vladike Artemija“, rekao je Arsić, a objavljeno je na sajtu raško-prizrenske eparhije.

Arsić je rekao da je izgradnja crkve trajala 950 dana i ponovio svoju priču kako se borio da sagradi crkvu i pored protivljenja episkopa Artemija.

Problem je, kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu raško-prizrenske eparhije, nastao kada je vladika Artemije postavio uslov da crkvu može da gradi samo eparhijska firma ”Rade neimar”. ”Otišao samo kod Vladike sa projektom koji smo dobili besplatno u Prokuplju”, objasnio je Arsić.

”Vladika i vlasnik firme ‘Rade neimar’ nisu se složili, nego su oni hteli da urade projekat koji bi, kako nam je rečeno, koštao 1.080 evra s tim da nam je Subotički dao 80 evra kao prilog. Nismo se složili ali vladika nije odustao od uslova – samo ‘Rade neimar’. Tražili su nam 68.000 evra, plus za majstore 20.000 evra. To nam je bilo skupo", kazao je on.
 

Srbi u Kololeču

 

Od predratnih 400 stanovnika i 120 kuća u Kololeču, danas u 80 domova živi oko 220 meštana. U selu ima 18 osnovaca i 20 dece predškolskog uzrasta. Meštanin Miomir Stojković rekao je da oko polovine radno sposobnog stanovništva radi u institucijama Srbije, dok se ostali bave poljoprivredom.

”Skupljao sam pare po kiši i suncu, od dvorišta do dvorišta po Kosovu, od 20 dinara, preko izbacivanja iz dvorišta, pa i po sto evra. I to je nama tih skoro 90.000 evra, bilo puno. Odbio sam i vladika se naljutio. Pozvao sam onda druge majstore, pa smo crkvu samu napravili i sav posao smo završili za 60.000 evra“, naveo je Arsić i dodao, kako se navodi na sajtu eparhije, da mu je ”najveća muka je bila da vladika blagoslovi da stavimo krst“.

"Šta sve nisam radio… Molio, pisao mu, odlazio u Gračanicu, nikada nije hteo da me primi… Za krst sam molio skoro godinu dana…. Znam da treba da slušamo nadležnog episkopa i ako on kaže drugi projekat, u redu, ali na onolike pare niko ne bi pristao. Sada se radujem da je crkva konačno osveštana i da se u njoj služi liturgija. Bogu slava“, zaključio je Arsić.

Na liturgiji u novoosvećenom hramu pored dvojice episkopa i 12 sveštenoslužitelja prisustvovalo je i oko 300 Srba sa decom iz Kololeča i drugih sela iz Kosovskog pomoravlja. Liturgiji su prisustvovale i monahinje iz manastira Žiče sa igumanijom Jelenom, navodi se na sajtu eparhije.

Episkop Atanasije je posle osvećenja vernicima rekao da je danas, uz Božju pomoć, osvećen još jedan novi hram na Kosovu i Metohiji i pozvao je Srbe iz Kololeča i okolnih sela da dolaze u novi hram na Svete Liturgije i aktivno učestvuju u evrharistijskom životu.

 

U obraćanju vernicima, vladika Atanasije je naglasio da je čovek, kao biće, pre svega, satkan od pažnje. "Današnji svet karakteriše nepažnja. Zato su oni brutalni grubijani bombardovali jedan nevin narod. Bombardovali su crkve, manastire, ubijali su sve živo, zato što su nepažljivi", rekao je vladika podsećajući na bombardovanje Srbije 1999. godine, a prenosi sajt eparhije raško-prizrenske.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here