Artemije se zatvorio u keliju

0

U Gračanici liturgija održana bez vladike Artemija
 

I to pre nego što su se iz Beograda vratili Artemije, monasi, monahinje i sveštenici koji su satima stajali ispred Patrijaršije SPC da uprkos nevremenu podrže svog episkopa u procesu koji je protiv njega pokrenuo Sinod. Istog popodneva još dve delegacije dečanskih monaha otišle su u manastir Gorioč kod Istoka i Banjsku kraj Zvečana.
 

Gračanica ili Prizren?

U Gračanici još niko ne zna gde će novopostavljeni administrator da stoluje, da li u Gračanici, Dečanima ili u obnovljenoj vladičanskoj rezidenciji u Prizrenu.
"Pošto je administratora postavio Sveti arhijerejski sinod, najlogičnije je i najnormalnije da Atanasije Jevtić administrira iz Prizrena. Tim pre što je Sinod primio obnovljenu zgradu vladičanskog dvora prošle godine i još tad naložio Artemiju da se vrati u Prizren. Pošto episkop raško-prizrenski to nije učinio, administrator koga je postavio Sinod ne bi sad smeo da se ogluši o ovu odluku", kažu za "Vesti" u Eparhiji raško-prizrenskoj.

"Kad su se sa vladikom Artemijem vratili iz Beograda, deo manastira Gračanica, odnosno zgradu koja je privremeno sedište vladike, već su zaposeli episkopi Atanasije i Teodosije, sa dečanskim monasima Danilom, Jezekijem, Isajiom, Andrejom i Petrom. Čim je Artemije stigao, okružili su ga. Vladika se bez reči povukao u svoju keliju, a pridošlice su promenile sve brave na kelijama i na kompjutere stavile nove šifre da monasi koji su do sada na njima radili, više ne bi imali pristup! Episkop Teodosije odmah se zatvorio u keliju Artemijevog sekretara arhimandrita Simeona Vilovskog i počeo da je pregleda, tražeći valjda bilo kakav dokaz kojim bi opravdao sinodske sumnje o finansijskim malverzacijama Vilovskog. U tako napetoj situaciji, vidno uznemiren, episkopov kuvar otac Paladije iste večeri je napustio manastir! Takođe, preksinoć je u Gračanicu pristigla manja grupa monaha i monahinja odanih Artemiju, koji su i juče ostali u njegovoj blizini. Nova eparhijska uprava je tada dopustila vladici da sa njima porazgovara u vladičanskom salonu. Mnogi su bili ozlojeđeni. Artemije ih je smirivao naredivši da ni sa kim ne ulaze u duel, tako da, srećom, nije došlo do inicidenta", ispričano je "Vestima" u dobro obaveštenim srpskim građanskim krugovima u Gračanici.
 

Međutim, vladika Artemije i njemu odani deo monaštva juče nije nisu bili na liturgiji koju je u Gračanici služio vladika Atanasije sa vikarnim episkopom Teodosijem.
 

Prema poslednjim informacijama do kojih su "Vesti" došle iz istih izvora, juče oko podneva bilo je prilično napeto. Kako nam je rečeno, po nalogu nove eparhijske privremene uprave, Kfor je blokirao ulaz u manastir, pred kojim su se okupljali monasi i monahinje iz svih delova Eparhije raško-prizrenske u nastojanju da vide šta se dešava sa vladikom, pošto ne mogu da stupe sa njim u kontakt niti da dobiju informaciju da li je Artemije još u gračaničkom manastiru.

 

Takođe, nije bilo pouzdanih informacija da li je zvanično izvršena administrativna primopredaja dužnosti između vladika Artemija i Atanasija.

Glasine o maltretiranju monahinja

Mada su se od preksinoć pronosile alarmantne vesti da su monahinje u manastiru Gorioč maltretirali izaslanici nove eparhijske uprave, dečanskih kaluđera Ilariona i Teodora, igumanija Antusa to demantuje. Ona nam je rekla da je po povratku iz Beogradu, gde je bila da podrži vladiku Artemija, zatekla dvojicu monaha.
"Nikakvog maltretiranja nije bilo. Pa, mi se svi poznajemo. Razgovarali smo o novonastaloj situaciji koja nikom nije prijatna. Odluka koja je doneta sama po sebi izaziva potres duše, ali to kod nas monaha ne sme da se vidi spolja. Treba da je prihvatimo u smirenju", kaže mati Antusa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here