Syrian Presidential Press and Information Office
Predsednik Sirije Bašar al Asad

Predsednik Sirije Bašar al Asad je povodom petogodišnjice od početka ruske vojne operacije toj zemlji izjavio da je Rusija pritrčala u pomoć Damasku jer je u interesu Rusije bilo da se nanese ozbiljan udarac međunarodnom terorizmu, ali i da se izbegnu posledice destabilizacije Sirije.

Kako je rekao, terorizam sa kojim se borila Sirija je isti onaj koji je odgovoran za brojne tragedije širom sveta, uključujući onu u Beslanu 2004. godine, kao i za ubistvo nevinih ljudi u moskovskom teatru u ulici Dubrovka.

– Reč je, dakle, o međunarodnom terorizmu, i zato je i u interesu Rusije bilo da nanese ozbiljan udarac teroristima, ali i da se spreči destabilizacija Sirije jer bi to moglo da naškodi interesima brojnih zemalja, uključujući Rusiju – rekao je on za televiziju “Zvezda”.

Asad je takođe podsetio i kako je izgledala situacija u Siriji pre pet godina rekavši da su teroristi napadali na različite regione, okupirali gradove i to uz neposrednu podršku brojnih zemalja – SAD, Francuske, Velike Britanije, ali i Katara i Saudijske Arabije.

– Direktnu podršku su dobijali praktično od celog Zapada. To je bila krajnje opasna situacija, a to je ujedno bila i glavna tema pregovora koje smo još te 2014. godine vodili sa Rusijom, a posebno u periodu posle 2014. kada su teroristi već osvojili većinu istočnih regiona Sirije – istakao je sirijski predsednik.

Asad je rekao i da je sirijsko rukovodstvo očekivalo da će neko dotrčati u pomoć, budući da je takav položaj Sirije mogao da se odrazi na celokupnu situaciju na Bliskom istoku, ali i u drugim regionima sveta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here