EPA-EFE
Predsednik Sirije Bašar al Asad

Plan SAD, poznat pod nazivom “posao veka”, a koji se tiče regulisanja odnosa na Bliskom istoku je mrtvorođen i američki predsednik Donald Tramp ga koristi u svrhe svoje predizborne kampanje, izjavio je sirijski predsednik Bašar al Asad za TV kanal “Rosija 24”.

Prema rečima Asada, sirijski zvaničnici su tokom sastanka s američkom stranom shvatili da američki lider pre svega, “radi u korist svojih ličnih interesa, koji su povezani s izborima”, i ne razmišlja o interesima SAD ili stabilnosti mira.

– Kada je reč o dogovoru veka: on je tada bio predložen isključivo radi nastupajućih izbora u Americi. To je besmislena zamisao, koja će u slučaju realizacije biti ne samo štetna, već destruktivna za Bliski istok i mirovni proces pokrenut početkom 90-ih godina 20. veka – istakao je Asad.

On je dodao da su se dogovoru usprotivile mnoge zemlje.

– Može se reći da je ovo mrtvorođeni plan. Moguće je da će ga Tramp iskoristiti za ovogodišnje izbore da bi udovoljio izraelskom lobiju u SAD, ali je verovatno da se nakon izbora “dogovor veka” uopšte ne bi pominjao sve do sledećih izbora. Onda bi se na narednim izborima pojavio nov “dogovor veka’” još gori – rezimirao je sirijski predsednik.

Trampov “dogovor veka”

Američki predsednik Donald Tramp predstavio je 28. januara plan mirovnog sporazuma, poznat kao “dogovor veka”. Ovaj dogovor je nacrt sporazuma između Izraela i Palestine kojim bi trebalo da bude okončan sukob u regionu. Plan predviđa stvaranje države Palestine i njenu demilitarizaciju, dok bi Izrael zadržao kontrolu nad istokom reke Jordan, a Jerusalim bi ostao njegov nepodeljeni glavni grad.

Palestinci i arapske zemlje nisu prihvatili ovaj plan: prema njihovom mišljenju, on oduzima Palestincima pravo na teritorije predviđene rezolucijama Ujedinjenih nacija. Šef Palestinske administracije Mahmud Abas takođe je odbacio novi plan rekavši da Palestinci insistiraju na priznavanju njihove države u granicama iz 1967. godine sa glavnim gradom u Jerusalimu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here