Asteroid bezbedno proleteo pored Zemlje

0

Za Zemlju nije bilo prave opasnosti
 

"Asteroid nije predstavljao nikakvu opasnost", izjavio je astronom Leonid Jelenin sa Keldiš Instituta za primenjenu matematiku u Moskvi, javila je ruska agencija RIA Novosti.

 

Mali objekat, koji su u nedelju otkrili teleskopi Linkolnove laboratorije u Institutu za tehnologiju u Masačusetsu, dugačak je između 10 i 15 metara i veoma podseća na objekat koju su napravili ljudi.

 

"Njegov orbitalni period jednak je vremenu Zemljine revolucije", kazao je Jelenin, navodeći da su astronomi prvo pomislili da je reč o predmetu koji je delo ljudskih ruku, ali da to nije moguće potvrditi. Jelenin je, takođe, rekao da su se proračuni o trenutku kada će se asteroid najviše približiti Zemlji ispostavili pogrešnim.

 

Očekivalo se da će 2010 AL30 projuriti pored zemlje u 12.48 sati po Griniču, a zapravo se to desilo skoro šest sati ranije, u 6.45 sati. Zbog male veličine, ovaj asteroid ne bi predstavljao opasnost ni u slučaju sudara sa Zemljom, jer asteroidi prečnika manjeg od 25 metara obično sagore tokom prodiranja kroz atmosferu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here