Atanasije uskratio novac kaluđerima

0

Obustavu nije naložila država Srbija, veća aktuelna eparhijska uprava, na čelu sa vladikom Atanasijem Jevtićem, koji je prošlog meseca postavljen za privremenog administratora odlukom Sinoda SPC nakon privremenog razrešenja nadležnog vladike Artemija Radosavljevića.

 

Manastir Sveti Arhangeli

Osmorica kaluđera u Svetim arhangelima i dvadesetak u Crnoj Reci ostalo je bez državne pomoći iz Beograda zato što, kako je medijima objašnjeno u Gračanici, ne priznaju aktuelnu eparhijsku upravu i odbijaju da komunikaciju sa privremenim administratorom, pa su im zbog toga zamrznute novčane prinadležnosti koje stižu iz Beograda.

U Svetim arhangelima, kako je "Vestima" rečeno, smatraju da se radi "o diskriminaciji" jer se bratstva ta dva manastira "ne slažu sa sinodskom odlukom o uvođenju privremene uprave u Eparhiji raško-prizrenskoj".

 

Uz podsećanje da se zamrzavanje novčane pomoći "ne pominje u crkvenoj kazni (epitimiji) koju im je izrekao vladika Atansije zabranivši 40 dana služenje liturgije u Svetim arhangelima i isto toliko monasima da se pričeste, bratstvo ove svetinje poručilo je da će živeti "i bez te plate jer sinodsku odluku o privremenom razrešenju vladike Artemija smatra nekanonskim".

Ministarstvo vera se, kako su rekli," ne meša u unutrašnje stvari eparhije", dodajući da "o podeli državne pomoći odlučuje nadležni episkop". Napominju da se "novac za monaške plate ne može koristiti u druge svrhe", da je "zamrznut" i da će biti "podeljen monasima kad se stanje sredi".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here