Atentat “ispao” iz izveštaja?

0

Tim Omera Kulića, glavnog istražitelja ponovljene istrage vezane za pad aviona kinger kod Mostara u kome je 26. februara 2004. godine poginuo makedonski predsednik Boris Trajkovski, zatvorio je istragu, a konačni rezultati makedonskim i bosanskim vlastima će biti saopšteni krajem ovog meseca.
Analizirajući brojnu dokumentaciju, fakte i dokaze, Kulićev tim je tokom istrage utvrdio da je bilo puno grešaka u prethodnoj istrazi koja je za uzrok nesreće navela "proceduralne greške pilota u fazi sletanja na mostarski aerodrom".
Nova istraga je bila otvorena na zahtev Makedonije nakon dobijanja dopunskih dokaza, a Komisija na čelu sa Kulićem je utvrdila da je let vladinog aviona počeo sa propustima i pogrešnim planom letenja. Konstatovane su brojne sistemske greške, individualni propusti, kao i pogrešno donete odluke i procene.
Očekuje se da izveštaj Kulića baci novo svetlo na pad vladinog aviona i pogibiju predsednika Borisa Trajkovskog, ali i na razloge zbog kojih srušeni avion nije odmah bio pronađen. Međutim, retko ko veruje da će u njegovom izveštaju biti sadržane i tvrdnje advokata porodice poginulih u avionu, Ignata Pančevskog koji je u intervjuu za "Vesti" svojevremeno istakao da raspolaže dokazima da je avion bio oboren.
Pančevski je tvrdio da je Trajkovski imao dokumente koji bi ozbljno narušili ugled nekih zapadnih diplomata koji su 1999. boravili u Makedoniji nakon navale izbeglica Albanaca sa Kosova, pa je radi toga "na njega izvršen atentat".

Snimaju se dva filma
O pogibiji Borisa Trajkovskog trenutno se snimaju dva dokumentarna filma. Rekonstrukciju nesreće baziranu na izveštaju Omera Kulića pravi globalna mreža Nacional Geografik, a u dokumentarcu regionalne televizije Al Džazira Balkan, pored osvrta na političku karijeru Trajkovskog, biće obrađeni i novi detalji pada vladinog aviona i potrage za mestom na koje se srušio.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here