EPA/Georgi Licovski

Grčka je optužila novu Vladu Severne Makedonije koju predvodi Hristijan Mickoski za kršenje Prespanskog sporazuma o imenu zemlje, upozoravajući da bi to moglo da našteti nadama Skoplja da će jednog dana pristupiti Evropskoj uniji, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Reakcija Atine usledila je dan nakon što je novi premijer Severne Makedonije iz VMRO DPMNE Hristijan Mickoski više puta koristio staro ime države – Makedonija rekavši da je novi naziv države “sraman”.

Grčki diplomata Jorgos Gerapetrit je u ponedeljak rekao da će članstvo Skoplja u EU biti “neprihvatljivo i nezamislivo” ako se međunarodno pravo, uključujući sporazum o imenu, ne poštuje u potpunosti.

Dodao je da je novo makedonsko rukovodstvo “odlučilo da ne koristi sistematski naziv Severna Makedonija u javnom diskursu unutar zemlje”.

– Ovo je jasno kršenje sporazuma sa Grčkom, jer predviđa upotrebu imena Severna Makedonija i unutar i van zemlje – rekao je Gerapetrit.

Sporazum iz 2018. sa Grčkom – poznat kao Prespanski sporazum – kojim se Makedonija smatra jednim od njenih regiona, potpisala je vlada levog centra, koju je Mickoski pobedio na parlamentarnim izborima održanim 8. maja.

Sporazum je okončao višedecenijske sporove između dve zemlje. Sporazum o imenu omogućio je Severnoj Makedoniji da kasnije uđe u NATO.

Govoreći pred parlamentom u nedelju pre glasanja o novoj Vladi, Mickoski je više puta koristio stari naziv države. Ali, nakon što je položio zakletvu kao premijer, koristio je službeni naziv države.

– Moraćemo da pominjemo ovo sramno ime jer je to, nažalost, deo zakona i Ustava koji ja kao premijer moram da poštujem – rekao je Mickoski pred poslanicima.

Čak je i nova predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova prošlog meseca razbesnela grčke i EU zvaničnike pošto je prilikom polaganja zakletve upotrebila naziv Makedonija, a ne zvanični naziv države.

Kao članica EU, Grčka može da spreči ulazak susedne zemlje u blok. Drugi sused, Bugarska, predstavlja slične prepreke zbog sporova sa Severnom Makedonijom oko pitanja manjina.

1 COMMENT

 1. NIŠTA RUSOFILI BLEBETANJEM NEĆETE PROMENITI!!!SRBIJA JE U EVROPI U EU MEĐU SVOJIMA!!!
  ŽIVELA AMERIKA, EVROPSKA UNIJA, SRBIJA I UKRAJINA U EU!
  ISTINA SE NE MOŽE MENJATI, ONA JE UVEK ISTA.
  MI SRBI SMO U EU! SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
  SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

  NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here