Do kraja nedelje Rusija će isporučiti Srbiji prvi od šest protivvazdušnih raketnih sistema „Pancir S1“, saopštio je bugarski Atlantski savet.

Ova organizacija izrazila je zabrinutost što će se isporuka oružja ponovo odvijati preko vazdušnog prostora Bugarske.

„Da li će avion leteti preko vazdušnog prostora Bugarske? Da li je izdato odobrenje za to? Ako jeste, na osnovu čega? U skladu sa procedurom, Ministarstvo spoljnih poslova mora da uskladi svoju odluku sa Ministarstvom odbrane i Ministarstvom saobraćaja. Šta su ta ministarstva odgovorila?“, navodi se u saopštenju Atlantskog saveta na Fejsbuku.

Organizacija je ponovo pozvala da se ne pravi „strateška greška“ sa prolaskom ruskog oružja u Srbiju.

„Da li je naučena lekcija nakon strateške greške kada su 2019. ruski protivvazdušni sistemi S-400 propušteni u Srbiju?“, zapitala se organizacija.

Podsetimo, prošle jeseni Atlantski savet više puta je izražavao zabrinutost zbog toga što je Srbija koristila ruski S-400 na vojnim vežbama „Slovenski štit“. Predstavnici organizacije smatraju da se Bugarska na taj način našla u zoni dejstva ovih sistema. Savet je takođe predlagao premijeru Bojku Borisovu da sa američkim predsednikom Donaldom Trampom razgovara o mogućnosti razmeštanja sistema „Patriot“ u Bugarskoj u okviru jačanja prisustva NATO-a na jugoistoku.

3 KOMENTARA

  1. Bugari neka dobro razmisle, jer bi alternativa bila da Rusi prodju zemnim putem. Neka se ne oslanjaju na kauboje i njihove sluge.

  2. Ovi bugari se uplasili kao da ce sad neko njih da gadja, toliko su nebitni da ne vredi ni kamen baciti na njihovu teritoriju… Neka stoje po strani i neka cute, bolje bi im bilo.. Inace ako ih rusi dohvate, nece im pomoci ni patriot ni nato….

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime