Atmosfera bolja nego posle drona

0

Malići: Susret Rame i Vučića bio hladan, objašnjavajući da je "i kontekst je bio takav“
 

On je dodao da je mnogo važnije da je taj proces saradnje obnovljen na najvišem nivou i da postoji obostrani interes da se ta saradnja razvije i koncentriše na pitanja, na kojima obe države mogu da nađu zajednički interes za održiv razvoj Albanije, Srbije i regiona.

 

Malići je za Danas posle predavanja koje je premijer Albanije Edi Rama održao u jednom novobeogradskom hotelu, potvrdio je da je susret Rame i Vučića bio hladan, objašnjavajući da je "i kontekst je bio takav“, ali da je atmosfera, ipak, bila bolja nego posle skandala sa dronom na utakmici fudbalskih reperezentacija dve zemlje u Beogradu.

 

"U oktobru smo imali mnogo težu situaciju, uzajmne optužbe i druge stvari. Mislim da je na neki način i dobro da obnovimo istorijski kontekst vremena iz kog dolazimo. Ono što se događalo u oktobru ličilo je na devedesete godine. Ovo što se danas radi je nešto što obećava novi pristup. Postoje potencijali i velika podrška EU i sveta da se Balkan postepeno preobrazi i da ova osovina albansko-srpskih odnosa doprinese razvoju mira, stabilnosti, sigurnosti za sve zemlje regiona", kaže Malići.

 

On objašnjava da je Evropa je pomogla i "vrši pritisak“ kada je reč o saradnji na zapadnom Balkanu, ali je "evropeizacija Albanije, Srbije i regiona unutrašnji inters svih balkanskih zemalja“.

 

"Ideja je da zemlje u regiji porade na saradnji, nezavisno od toga kada će biti datum prijema u EU. Ne moramo baš da čekamo da se svi standardi ispune da popravimo naše ekonomije, opšte odnose i da se više angažujemo na prevladavanju prošlosti i nalaženju zajedničkih interesa", naglasio je Škeljzen Malići.

 

Prema njegovim rečima, albansko-srpski dijalog traje još od devedesetih godina 20. veka i uglavom su ga održavale ogranizacije civilnog društva, a sada su se uključiće i državne strukture, što daje veće šanse za ostvarenje saradnje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here