ATP je objavio paket mera kako bi podržao igrače i turnire tokom sezone koja je i dalje obeležena pandemijom koronavirusa.

U “paketu mera” nalaze se rešenja za nagradne fondove turnira serije ATP 250 i ATP 500, ali i nešto drugačiji sistem bodovanja koji će uvesti nešto što se zove “Kovid 19 zaštićeni ranking”, koji će omogućiti igračima dodatnu sigurnost u trenutnim uslovima.

Promene u računanju ATP liste

Kada je reč o ATP listi i rangiranju, čini se da su u ATP maksimalno iskomplikovali ionako komplikovanu računicu.

Doneta je odluka da se i dalje produži sistem “najboljih rezultata” i to će važiti sve do 9. avgusta 2021. godine. Rezultati sa svih turnira od 4. marta do 5. avgusta 2019. godine, a koji se nisu održali u 2020. godini, računaće se za još 52 nedelje, ali sa 50 odsto. Redukcija će se računati sve do originalnog datuma kada se ti bodovi brišu iz liste, a igrač će moći da računa na bolji od dva rezultata sa turnira iste kategorije.

Na primer, igrač će moći da računa ili 50 odsto osvojenih bodova iz Madrida 2019. ili na sto odsto bodova osvojenih na istom turniru 2021. godine, u zavisnosti od toga šta je veće, što će mu se računati u naredne 52 nedelje.

Rezultati sa turnira u 2020. koji su morali da promene poziciju u rasporedu (Kicbil, Hamburg, Rim i Rolan Garos) će se takođe računati u dodatne 52 nedelje sa 50 odsto od njihovih originalnih datuma brisanja poena i biće poređeni sa rezultatima iz 2021. po “Best of” logici. Rezultati sa ovih turnira iz 2019. se brišu iz računanja u vreme kada je to predviđeno trenutno važećim kalendarom.

U 2021. svi rezultati pre Vimbldona biće računati kao “najbolji od ostalih” turnira. Računalo se da će se normalno računanje po 52-nedeljnom sistemu biti nastavljeno 16. avgusta 2021. godine na Mastersu Sinsinati, ali ukoliko ne bude naknadnih promena, to znači da će se tradicionalni sistem računanja liste ponovo vratiti na snagu 15. avgusta 2022.

Odluka da se zadrži 50 odsto poena zarađenih u 2019. tokom perioda koji odgovara suspenziji igre u 2020. godini, omogućava igračima određenu meru sigurnosti u mesecima kada su i dalje na snazi restrikcije putovanja.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime