EPA/PETER KOMKA HUNGARY OUT

Ljudi širom juga Australije imali su priliku da u nedelju uveče i ponedeljak ujutro vide nebo osvetljeno raskošnim šarenilom boja – od jarko ružičaste, preko purpurne, do zagasito ljubičaste.

Aurora australis, ili južna svetlost, pojavila se u svom punom sjaju i mogla se vide od Tasmanije, preko Viktorije, do delova Novog Južnog Velsa, Južne Australije i Zapadne Australije. Prema nekim informacijama bila je vidljiva i u Kanberi.

Naučnici kažu da do ovog fenomena dolazi kada geomagnetna oluja na Suncu pošalje čestice prema Zemlji, koje se usled udara u Zemljinu atmosferu raspršuju i izazivaju svetlost u vidu palete boje.

Dr Bred Taker, astrofizičar sa Australijskog nacionalnog univerziteta (ANU), rekao je za Gardijan da „što je oluja veća, to se više energije oslobađa i aurora postaje vidljivija“.

– To izbacivanje koronalne mase je kao neka vrsta erupcije, kada Sunce izbacuje svoju plazmu i ona putuje u svemir. Elektromagnetno naelektrisana plazma udara u Zemljinu atmosferu i pobuđuje gas poput onog u neonskoj sijalici. To je otprilike ono što se dešava – kazao je dr Taker.

Zanimljivo je da kada se dešavaju blage geomagnetske aktivnosti na Suncu, tada je aurora vidljiva samo na južnom polu i na krajnjem jugu Tasmanije. Međutim, kada su ove sunčeve oluje u svom maksimalnom naponu, onda aurora zna da bude vidljiva čak i u Kvinslendu.

Dr Taker kaže da aurora australis sledi 11-godišnji sunčev ciklus, koji je trenutno na svom vrhuncu.

– Trenutno je faza solarnih maksimuma i zato se ove godine učestalo može videti polarna svetlost. To će trajati još godinu ili dve, tako da možete očekivati još ovakvih događaja u Australiji – objasnio je ovaj profesor sa ANU.

Ova svetlost se pojavljuje i na severnoj Zemljinoj hemisferi, gde se zove aurora borealis i uglavnom je vidljiva na severu Evrope i Severne Amerike, kao i u Sibiru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here