pixabay.com
Foto: Ilustracija

Savezna vlada Australije najavila je veliku rekonstrukciju borbene mornaričke flote, koja će koštati državni budžet 54 milijarde dolara u narednih deset godina.

Prošlog utorka javnosti je saopšten plan prema kojem će se broj ratnih brodova više nego udvostručiti, uključujući i nabavku šest novih velikih opcionih površinskih brodova (LOSV) kojima u ratnim uslovima može da daljinski da upravlja pomoćni brod vojni brod.

Prema planu, australijska vojska će smanjiti broj fregata klase Hanter sa devet na šest, ali će se nova površinska borbena flota sastojati od tri dodatna unapređena razarača klase Hobart, 11 novih fregata opšte namene koje će progresivno zameniti šest preostalih fregata klase Anzak, šest novih LOSV-a i 25 manjih ratnih brodova.

Saopštenje je usledilo nakon što je vlada dobila rezultate analize koju je sprovelo nezavisno telo, koje je vodio penzionisani viceadmiral američke mornarice Vilijam Hilarides. Ova analiza ukazuje na potrebne promene u mornaričkoj floti, koje treba da se obave paralelno s planom za uvođenje podmornica na nuklearni pogon, u sklopu AUKUS sporazuma sa SAD i Velikom Britanijom.

Nezavisna analiza je pokazala da trenutna i planirana flota pomorskih površinskih borbenih snaga „nije prikladna za strateško okruženje s kojim se suočavamo“, uz napomenu da je to najstarija flota kojom je australijska mornarica upravljala u svojoj istoriji.

Tvrdi se da je Australiji potrebna flota s „većim kapacitetima u integrisanoj vazdušnoj i protivraketnoj odbrani, napadima sa više domena i podvodnom ratu“, ponavljajući preporuke iz prošlogodišnje strateške revizije odbrane, koja je utvrdila da „trenutni plan za površinsku borbenu flotu nije pogodan za svrhu koju treba da ima”.

U analizi se takođe poziva na „neposrednu implementaciju“ rekonstrukcije flote, uz obrazloženje da će „svako odlaganje pogoršati rizik“ po bezbednost Australije.

Vlada je shodno ovakvim preporukama najavila ulaganje dodatnih 1,7 milijardi dolara u odnosu na postojeća predviđanja i još 11,1 milijardu dolara u narednoj deceniji za ubrzanu isporuku površinske flote borbenih snaga i proširenje australijske brodogradnje, čime će ukupni troškovi plana u narednih 10 godina uvećati na 54,2 milijarde dolara.

Iz Vlade napominju da će ova investicija značiti da će potrošnja na odbranu početkom 2030-ih dostići 2,4 odsto BDP-a, u poređenju sa 2,1 odsto koliko je planirano kada je sadašnja vlada stupila na funkciju.

– Odluka koju smo doneli pokazuje značajno povećanje potrošnje za odbranu koja je potrebna s obzirom na složenost strateških okolnosti s kojima se naša zemlja suočava – rekao je ministar odbrane i zamenik premijera Ričard Marls.

Nezavisna revizija je takođe podržala nedavnu stratešku reviziju odbrambenih snaga i posvećenost vlade kontinuiranoj izgradnji pomorskih brodova u Australiji, nazivajući to „osnovom za očuvanje sposobnosti suvereniteta i nezavisnosti“.

Najveće ulaganje u istoriji

Načelnik australijske mornarice, admiral Mark Hamond, nazvao je najavu Savezne vlade „dobrodošlom intervencijom“. Hamond je istakao da je to „najznačajnije ulaganje u površinsku flotu borbenih snaga“ u istoriji mornarice.

U korak sa Amerikancima

Australijska vlada je već u pregovorima sa SAD o proizvodnji najmodernijeg modela velikih opcionih površinskih brodova, koje Vašington trenutno razvija. Australija želi da prva prati SAD čim ovi brodovi postanu spremni za upotrebu i da stvori uslove za izgradnju šest LOSV brodova u Zapadnoj Australiji. Izgradnja plovila klase Hanter počeće u brodogradilištu Ozborn u Južnoj Australiji ove godine, a prema tvrdnjama Vlade taj posao će održati najmanje 2.000 radnih mesta i otvoriti dodatnih 500 u narednoj deceniji. Preostali brodovi će biti izgrađeni u Hendersonu u Zapadnoj Australiji, gde je plan otvoranje najmanje 1.200 radnih mesta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here