EPA-EFE/LUKAS COCH
Skot Morison

Australija će od 21. februara u potpunosti ponovo otvoriti svoje granice za sve vakcinisane koji imaju vizu, izjavio je danas australijski premijer Skot Morison.

– Ako ste dvostruko vakcinisani, radujemo se što ćemo vam poželeti dobrodošlicu u Australiju – izjavio je Morison.

Ponovno otvaranje dolazi skoro dve godine nakon što je Australija zatvorila svoju granicu za one koji nisu državljani te zemlje u nastojanju da uspori širenje korona virusa.

Australija je zatvorila granicu u martu 2020. godine, ali je u decembru prošle godine počela da dozvoljava kvalifikovanim migrantima, međunarodnim studentima i bekpekerima da uđu u zemlju.

Relaksacija graničnih pravila će, kako ocenjuje Rojters, biti veliki podsticaj za avio-kompanije, hotele i druge turističke kompanije, odnosno sektore koji su najviše pogođeni blokadom i drugim strogim ograničenjima.

Najnovije vesti dovele su i do porasta akcija putničkih kompanija i avio-prevoznika, pri čemu su akcije “Kvantasa” porasle za više od pet procenata, a turoperatera “FlightCentre” za više od sedam odsto.

Stroga granična kontrola i brza blokada pomogli su Australiji da zadrži broj zaraženih korona virusom na daleko nižem nivou od mnogih uporedivih zemalja, ali su slučajevi poslednjih nedelja dostigli rekordne vrednosti podstaknuti omikron sojem koji se ubrzano širi.

Ipak, protekle nedelje je došlo do usporavanja broja dnevnih infekcija i bolničkih slučajeva, a Australija je danas prijavila nešto više od 23.000 novih infekcija, što je najniži broj u ovoj godini i daleko od vrhunca od 150.000 koji je registrovan pre oko mesec dana.

3 COMMENTS

  1. Dobro ste dosli! Ali kada jednom udjete u Australiju mi cemo vas uhapsiti, jer predpostavljamo da ste vrlo opasni po okolinu!

  2. Koja niskost. Sprijeciti ulazak u zemlju, svjetskom sampionu u tenisu, samo da njihov pulen nema konkurenciju. Pehar koji je osvojio Nadal je mozda najveca mizerija u istoriji sporta.
    Ovaj pehar se zove “Djokovic” pehar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here