pixabay.com

Prošlonedeljni napad na saudijske rafinerije nametnuo je zemljama pitanje ranjivosti snabdevanja energentima. Sjedinjene Američke Države su odmah objavile da se ne sekiraju puno jer imaju 700 miliona barela nafte u rezervama. Australija ima za 18 dana, prenosi analizu ABC njuz.

Ali, tih 18 dana ne podrazumevaju paniku ili pravljenje zaliha, pa je realnost da bi goriva u Australiji, u slučaju većeg sukoba na Bliskom istoku, nestalo verovatno već za sedam dana.

Australija uvozi 90 odsto svojih potreba za naftom. Većinu toga kupuje sa Bliskog istoka.

– Ako bude značajnog poremećaja u snabdevanju, a naše zalihe su veoma skromne, vlada nema puno manevarskog prostora – kaže Džon Blekburn, stručnjak za energetiku pri australijskoj armiji.

Razlog za brigu je izveštaj o stanju australijskih strateških zaliha goriva pri Ministarstvu energetike, a on kaže da zemlja ima zalihe za 18 dana kad je reč o benzinu, 22 dana za dizel i 23 dana za avionsko gorivo.

Poenta je u tome, piše ABC, da Australija nema ni rezerve niti alternativne rute snabdevanja, tako da je zapravo suočena sa činjenicom da bi bilo kakav kolaps snabdevanja pokosio australijsku privredu.

Zavisnost

Uz Južnu Koreju, Singapur, Japan, Maleziju i Kinu, Australija je zemlja koja je veoma, gotovo potpuno, zavisna od uvoza energenata sa Bliskog istoka.