EPA/YURI KOCHETKOV
Foto: Ilustracija

Srpska pravoslavna crkva u Austriji ponovo je, usled novih mera protiv koronavirusa, prinuđena da bogosluženja održava bez prisustva vernika.

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej, povodom drugog zaključavanja u Austriji, koje važi do 7. decembra, saopštio je da je doneta odluka da se u tom periodu bogosluženja u hramovima obavljaju iza zatvorenih vrata.

Na osnovu državnih zabrana okupljanja u zatvorenom prostoru bogosluženja će se obavljati u hramovima Srpske pravoslavne crkve širom Austrije iza zatvorenih vrata i biće prenošena putem Jutjub kanala i fejsbuk profila.

I tokom prvog zaključavanja, na proleće, u crkvama su održane liturgije bez prisustva vernika uz prenos uživo preko društvenih mreža.

„Crkveni život treba u okviru ovih uputstava i nadalje da se odvija jer hramovi će da ostanu otvoreni za narod preko dana, kao i do sada. Savetujemo vernicima da zajedničke molitve i okupljanja nadoknade ličnom molitvom, što ne predstavlja nekakvo novotarstvo, nego je apsolutno saglasno i sa predanjem crkve, kao i manastirske prakse“, ukazuje se u saopštenju episkopa.

Do kraja meseca Eparhija otkazuje sve manifestacije, veronauku, predavanja, izložbe, kao i sve što ima veze sa bilo kojim vidom okupljanja.

„Kao Crkva i posebno kao eparhija, poštujemo organe nadležne za donošenje ovih odluka, kao i mišljenje stručnih delatnika. U Austriji smo prihvatili uputstva koja je izdala austrijska vlada i Ministarstvo zdravlja, u cilju sprovođenja mera prevencije za dalje širenje virusa. Predviđene mere se imaju primeniti i u crkvenom i bogoslužbenom životu. Pored ovih uputstava za Austriju, pozivamo uprave svih parohija eparhije austrijsko-švajcarske (Švajcarska, Italija i Malta) da se pridržavaju naredbi vlasti i da postupe u skladu sa dobijenim lokalnim propisima“, poručeno je u saopštenju.

Arhijerejski namesnici, dodaje episkop, dužni su da upoznaju uprave i starešine hramova sa odlukom koje se svi moraju pridržavati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here