Pixabay.com

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) “Prosvjeta” u Austriji pozvalo je sve građane i odgovorne institucije u Austriji, ali i Srbiji da pomognu da srpski jezik i građani koji ga koriste budu ravnopravni u ovoj zemlji sa svima ostalima.

Iz “Prosvjete” u Austriji su istakli da je korišćenje maternjeg jezika za sve ljude osnovno ljudsko pravo i tekovina slobode i demokratije, ali da, nažalost, u Austriji srpski jezik još nije zvanično priznat, već se koristi nametnuta izmišljena politička konstrukcija “bks” (bošnjačkokroatosrpski), iako je poslije njemačkog upravo srpski jezik sa najviše govornika u ovoj zemlji.

“To nije dobro ni za građane Austrije srpskog maternjeg jezika niti građane Srbije i sve Srbe koji žive i rade u Austriji, kao ni za ostale građane Austrije, jer šteti ugledu ove zemlje koja se smatra uspešnom u domenu zaštite ljudskih prava”, saopšteno je iz “Prosvjete” u Austriji povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika.

Kao odgovorna organizacija, “Prosvjeta” u Austriji već godinama na mnogo načina, pa i putem projekat Škola srpskog jezika pokušava da pozitivno utiče na to da se ova situacija popravi na korist svih, a naročito brojne djece i mladih koji u Austriji odrastaju u uslovima dvojezičnosti.

“Uz poštovanje za sve jezike, u želji da se i srpskom jeziku obezbedi jednaki status i jednaka prava kao i ostalima, pozivamo sve građane i odgovorne institucije u Austriji, ali i Srbiji, kao matici, da pomognu da srpski jezik i građani koji ga koriste budu ravnopravni sa svima ostalima”, istaknuto je u saopštenju Upravnog odbora SPKD “Prosvjeta” Austrija.

Međunarodni dan maternjeg jezika obilježava se 21. februara, a proglasio ga je Unesko 1999. godine.

Ovaj dan redovno proslavljaju zemlje članice Uneska da bi promovisale jezičku i kulturnu raznolikost, te višejezičnost, sa osnovnim ciljem da se podigne svijest o značaju maternjeg jezika. Unesko na ovaj način želi podsjetiti da jezici nisu samo živi dio civilizacijskog kulturnog nasljeđa, već i nezamjenjiv izraz ljudske kreativnosti i veličanstvene različitosti.

1 COMMENT

  1. Ako govorimo o maternjem srpskom jeziku, onda bi trebalo ćirilicom pisati i koristiti književni jezik pri pisanju,a ne druge dijalekte. Ja ne mogu na telefonu podesiti ćirilicu, samo makedonsku,koja nema svih slova,pa pišem latinicom. Veliki pozdrav dobri narode.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here