pixabay.com

Pandemija koronavirusa naneće veliku štetu austrijskog privredi, a posebno ugostiteljstvu, ukazuje predsednik strukovnog sektora pri Privrednoj komori Austrije Mario Pulker.

Pulker ima razumevanje da će gastronomski lokali ostati zatvoreni najmanje do sredine maja i ističe da zdravlje stoji iznad profita, obrta i privrede.
On je, u izjavi radiju ” Oe1 “, kazao da oko 10 odsto ugostiteljskih objekata neće uspeti da preživi ekonomski aktuelnu krizu.
– Mi smo sektor gde nije moguće da nema kontakt izmedju gosta i osoblja, jer pružamo ličnu uslugu. Zato je naravno razumljivo, iako se ne radujemo, da još ne možemo da otvorimo naše lokale – kazao je Pulker.
Ukazao je da je neophodno pojačati mere higijene u ugostiteljstvu, i da će, kada ponovo otvore, nakon svakog gosta morati da se sprovede dezinfekcija stolova.
Kaže da se već radi na smernicama za rad nakon ponovnog otvaranja.
To što gastronomija ne radi najmanje dva meseca je ekonomski veoma veliko opterećenje, ukazao je Pulker.
Dodao je da je bitno da fondovi pomoći treba da što brže i nebirokratski omoguće dobijanje podrške.
Pulker je kazao da se vidi sve češće da ugostitelji prijavljuju stečaj, ali da nije sve vezano za koronu, već ima dužu “predistoriju”.
Meddjutim ako kriza bude trajala duže od dva meseca onda će kapital ugostitelja biti veoma mali, te će opstanak biti težak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here