Tanjug/AP

U Austriju će danas biti dopremljeno 130 tona medicinske zaštitne opreme iz Kine, namenjenje za glavno žarište infekcije korona virusom, pokrajinu Tirol.

Kineska vlada ovom isporukom zahvalila je građanima Austrije za pomoć koju je ta zemlja u februaru uputila kineskom narodu. Tada je iz Beča poslato u Kinu 100.000 zaštitnih maski, 2,4 miliona rukavica, kao i više hiljade flaša sredstva za dezinfekciju, zaštitne naočare.

Jedan deo opreme koja stiže, sa dva aviona, iz Kine, biće prosleđen i italijanskoj autonomnoj oblasti Južni Tirol, nakon apela za pomoć predsednika tog regiona Arnoa Kompačera upućenom Beču.

– U interesu svih nas je da hitno potrebna oprema dospe što pre u Tirol, pokrajinu koja je najugroženija. Takođe nećemo ostaviti na cedilu Južni Tirol – poručio je austrijski kancelar Sebastijan Kurc, kojem se pripisuje kao veliki uspeh dobijanje hitno potrebne medicinske opreme iz Kine.

Najavio je da se radi na tome da se uspostavi stalni „vazdušni most“ sa Kinom, kako bi se iz te zemlje nadomestili nedostaci u opremi u Austriji.

Predsednik Lekarske komore Austrije Tomas Sekeres još tokom vikenda upozorio je da bolnicama nedostaju maske i drugi zaštitni materijal.

On je ukazao da treba brzo delovati jer SAD u velikim količinama kupuju sve što ima na svetskom tržištu od medicinske zaštitne opreme, pa uskoro neće biti mnogo toga raspoloživo.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime