commons.wikimedia
Austrijska vojska

Rusija je do sada, prema podacima Pentagona, na Ukrajinu ispalila više od hiljadu balističkih raketa, a Austrija bi u takvom slučaju mogla samo da gleda, jer nema sistem za odbranu od raketa.

Vazdušna odbrana Austrije ne bi bila u stanju da se odbrani od balističkih i drugih raketa dalekog dometa.

– Austrijski sistem može svojim sistemom odbrane od rakete od 35 milimetara da napada rakete tek prilikom njihovog pada, odnosno na 3.000 metara od cilja, kada ih prepozna radar. Uništavanje takvih raketa bilo bi nemoguće. Protiv balističke rakete ne bismo mogli da se odbranimo – istakao je pukovnik Tomas Golda, direktor Instituta za vazdušnu odbranu austrijske vojske u Langlebarnu.

On je objasnio da balističke rakete, upotrebljene u Ukrajini, tipa OTR-21 “Točka” teško mogu biti viđene na radaru. Za borbu protiv takvih sistema mogli bi da se koriste samo sistemi kao što su američki “Patriot” ili S-300 ruske proizvodnje, ukazao je Golda za sajt austrijske vojske.

U Austriji je zapostavljena vazdušna odbrana, ali ona ima veliki značaj u odbrani zemlje, što pokazuju sukobi u Ukrajini. To potvrdjuje i brigadir Rajnhard Kraft, komandant škole za vazduhoplovstvo austrijske vojske.

– Najvažniji zadatak u jednom oružanom sukobu je najpre borba protiv vazdušnih snaga protivnika. U toj borbi se pokušava ostvariti nadmoć u vazduhu. Borba se tada vodi kako protiv aviona, tako i protivazdušnog naoružanja, postrojenja za komunikaciju, radara, skladišta municije, aerodroma – objasnio je on.

Kada se uspostavi nadmoć iz vazduha, onda se počinje sa podrškom kopnenim snagama, što se, dodaje, vrši napadima iz vazduha, izviđanjima i slično.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here