EPA/Ronald Wittek

Austrijski kancelar Karl Nehamer saopštio je danas da je odlučeno da se od 5. marta ukinu gotovo sve epidemiološke mere i ograničenja slobode građana,

Nehamer je, na konferenciji za novinare posle sednice vlade sa guvernerima pokrajina i ekspertima, kazao da je koronavirus ekstremno fleksibilan, da se stalno menja, i zato je važno menjati mere i brzo reagovati.

– Pre osam i po nedelja došlo je do promene. Do tada je vladao delta soj, koji je doveo do preopterećenja bolničkih kapaciteta, pa je bio neophodan lokdaun, a potom se pojavio novi, omikron soj, koji je potpuno drugačiji. Nauci je bilo potrebno da proceni novu mutaciju, pre svega kako će se odraziti na građane i zdravstveni sistem. Pošto smo uvek govorili da ćemo zadržati mere samo koliko to bude potrebno, na osnovu analize struke, moguće je postepeno vraćanje sloboda koje nam je oduzeo virus – objasnio je on.

Nehamer je preneo da će od 19. februara u svim oblastima gde je do sada važilo “2G” pravilo biti primenjeno “3G” pravilo, a to znači da će ponovo moći gastronomiju, hotele, usluge frizera i slično da koriste i nevakcinisani sa negativnim testom.

Istakao je da će tada ostati na snazi ograničeno radno vreme ugostiteljskih objekata, kao i obaveza nošenja maski u svim zatvorenim prostorima. To je, kaže, pripremna faza za dalji veći korak otvaranja.

Nehamer je najavio da od 5. marta pada veliki deo epidemioloških mera i ograničenja.

– Od tada više neće biti ograničenja radnog vremena do 24 sata, noćna gastronomija moći će da počne da radi, biće moguće manifestacije bez ograničenja prisutnih – rekao je on.

Nehamer je upozorio da pandemija nije savladana, da korona ostaje deo naših života, i zato je odlučeno da se ostavi obaveza nošenja maski u određenim oblastima kako bi se zaštitile rizične grupe. Tako će obaveza nošenja FFP2 maski ostati na snazi u supermarketima, apotekama, bankama, javnom prevozu.

– Niko ne može predvideti šta će biti na jesen, koji soj će se pojaviti, da li će biti blag kao omikron ili opasan kao delta. Princip našeg delovanja je obazrivost. Uvereni smo da je sada moguće “buđenje proleća”, pa ukidamo mere od 5. marta, ali pratimo stanje i dalje – naglasio je on.

Ministar zdravlja Volfgang Mikštajn podvukao je da je omikron soj doneo novu paradigmu u delovanju. Istakao je da je do sada 73 odsto građana vakcinisano sa dve doze vakcine.

– Trenutna situacija omogućava nam “prolećno buđenje”, ali mere prebacujemo na “stend baj” – istakao je Mikštajn dodajući da pandemija nije prošla.

– Ne mogu da obećam da neće biti potrebne nove mere u budućnosti. Ali nećemo ostaviti mere koje nisu potrebne – dodao je on.

Mikštajn je naglasio da je obavezna vakcinacija dugoročni instrument koji je potreban za pripremu za jesen, pa ona ostaje na snazi. On je najavio da će se promeniti i režim ulaska u zemlju, koji će preći na “3G” pravilo, prema kojem će u Austriju moći da uđu svi koji su vakcinisani, preležali Covid-19 ili imaju negativan test.

– Od 5. marta neće više postojati ograničenja pristupa za nevakcinisane, neće više biti “Zelenog pasoša” unutar Austrije – naglasio je on.

Najavio je da će obaveza nošenja maski i testiranja ostati na snazi u bolnicama i domovima za stare i negu. Što se besplatnog testiranja tiče, istakao je da ova ponuda ostaje sigurno na snazi do kraja marta, a da će o tome razgovarati eksperti.

– Mnogi eksperti traže promenu paradigme u testiranju. Omikron nas je naučio da samo ciljano testiranje ima smisla. Treba razmotriti da li treba testirati vakcinisane – kazao je on.

Ukazao je da će novi fokus vlasti biti na stalnom praćenju prisustva virusa u otpadnim vodama.

– U poslednje dve godine naučili smo da uvek kada uslede popuštanja na proleće, na jesen situacija može biti potpuno drugačija. Zato ne smemo ponavljati greške iz prošlosti, već moramo da se pripremamo za jesen, a u to spada i kampanja za vakcinaciju. Moramo leto iskoristiti za vakcinisanje, da nas ne iznenadi novi soj. Obavezna vakcinacija ostaje na snazi – podvukao je on.

Najavio je da će planirana komisija za praćenje primene obavezne vakcinacije biti uspostavljena i da će ona analizirati potrebu ove mere.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here