EPA/Fehim Demir
Austrijski vojnici

Austrija je odobrila SAD i njenim NATO partnerima vojne transporte preko austrijske teritorije, za potrebe vojne vežbe “Branilac Evrope 2021” (Defender Europe 2021).

SAD će prebaciti svoje ljudstvo i opremu za potrebe vojna vežbe, koja će biti održana od 7. maja do 21. juna, iz Nemačke, preko Austrije, u Mađarsku i Sloveniju, saopštilo je Ministarstvo odbrane Austrije.

Navodi se da će preko teritorije neutralne Austrije biti prebačeno oko 800 vozila i oko 2.000 vojnika u konvojima, preko dve unapred dogovorene rute.

Vojna vežba “Branilac Evrope 2021” sa više od 28.000 vojnika iz 26 država predstavlja najveću vojnu vežu u Evropi od Drugog svetskog rata.

Vežba se održava i pored epidemioloških mera, u vreme tenzija sa Rusijom zbog raspoređivanja vojnika na granici sa Ukrajinom.

– Branilac Evrope 2021 demonstrira našu sposobnost da delujemo kao strateški bezbednosni partneri na Zapadnom Balkanu i Crnom moru, i ujedno održavanje delotvornosti u severnoj Evropi, na Kavkazu, Ukrajini i Africi – objašnjava se na sajtu američkih snaga u Evropi (USAREUR).

– Zajedno bi bili u mogućnosti da reagujemo na svaku krizu koja bi se pojavila – navodi se u saopštenju američkih snaga.

I prošle godine je vežba “Branilac Evrope 2020” najavljivana kao najveća vojna vežba amričkih snaga u Evropi, ali je zbog pandemije “smanjena”.

Austrijska vojska, kako ističe Ministarstvo odbrane, ne učestvuje u vežbi, ali stavlja američkoj vojsci prilikom prebacivanja opreme i ljudstva na raspolaganje svoju infrastrukturu kasarni za punjenje goriva pauze.

Ministarstvo naglašava da će kroz to austrijska vojska prikupiti izvesna logistička iskustva.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime