pixabay.com

Austrija od ponoći otvara svoje granice prema Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Time, kako se navodi u saopštenju, olakšava se slobodan putnički i teretni saobraćaj.

– Sinhronizovano sa otvaranjem granice sa Nemačkom, Lihtenštajnom i Švajcarskom, sada se ukidaju granične kontrole zdravstvenih vlasti i policije na prelazima sa Ceškom, Slovačkom i Mađarskom – najavilo je Ministarstvo.

Ukazano je da to znači da će se kontrole zdravstvenih vlasti sa policijom smanjiti i sprovoditi samo po slučajnom uzorku, te da neće više biti svako vozilo kontrolisano.

Granična kontrola policije na granici sa Mađarskom, koja je uspostavljena zbog situacije u vezi migranata, ostaće na snazi.

Ministarstvo najavljuje da će, ako to epidemiološki razvoj bude dozvolio granice od 15. juna, u daljem koraku, biti potpuno otvorene.

– Naš cilj je da omogućimo što je moguće više sloboda i imamo ograničenja samo koliko je potrebno. Te olakšice stvaraju više normalnosti za ljude koji žive u pograničnom regionu, koji rade preko granice – poručili su ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer, šef diplomatije Aleksander Šalenberg i ministarka za evropska pitanja Karoline Edštadler.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here