EPA/Christian Bruna
Sebastijan Kurc

Narodna partija Austrije (OVP) najsnažnija je politička stranka u zemlji, koja, prema istraživanjima, u ovom trenutku ima dvostruko više glasova nego drugoplasirana Socijaldemokratska stranka (SPO).

OVP, kancelara Sebastijana Kurca, u ovom trenutku može računati na 42 odsto glasova, nivo na kojem se nalazi neprestano od proteklih izbora održanim krajem septembra prošle godine kada je pobedila sa 37,5 odsto glasova.

Na drugom mestu se aktuelno nalazi SPO koja trenutno može računati na podršku 19 odsto Austrijanaca.

Zeleni, koji su još u aprilu uživali podršku 19 odsto građana, pali su sada na 12 procenata, što je manje nego što su osvojili na prošlim izborima kada su dobili 13,9 odsto glasova, i zahvaljujući tome ušli u koalicionu vladu.

Toliko može da, prema istraživanju, dobije i Slobodarske partija (FPO), koja se nakon korupcionaške afere Ibica i razlazom sa dotadašnjim liderom Hajnc-Kristijanom Štraheom nalazila na nešto ispod 10 odsto.

Trenutno bi, takođe, cenzus prešao i Neos sa devet odsto podrške, kao i „Tim Štrahe“ sa pet procenata.

Što se tiče popularnosti lidera, aktuelno bi čak 48 odsto Austrijanaca glasalo za Sebastijana Kurca za kancelara, da je moguć direktan izbor šefa vlade.

Na drugom mestu se nalazi Pamela Rendi-Vagner, šefica SPO koju kao kancelara želi da vidi 19 odsto građana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here