Z. Mirković

U najzapadnijem austrijskom gradu, na granici sa Lihtenštajnom i Švajcarskom, u Feldkirhu podmetnut je požar u crkvi koju više od tri decenije koristi zajednica pravoslavnih Srba.

Crkva parohije Rođenja presvete Bogorodice nalazi se u centru Feldkirha.

Posle subotnje liturgije dva tinejdžera, starosti između 12 i 14 godina, upala su u hram, pljačkali tetrapode, odnosno stalke za ikone, i zatim ušla u oltar, preskačući trake koje zabranjuju ulaz.

Sa alatom, koji su poneli sa sobom, presekli su kablove video-nadzora i zatim upalili časnu trapezu na tri mesta, a preko puta žrtvenika na dva mesta su zapalili tepih.

Pošto su podmetnuli požar, napustili su hram i za sobom zatvorili vrata.

– Velika je sreća u nesreći što je jak dim izlazio iz crkve, pa su prolaznici primetili i alarmirali policiju i vatrogasce, što je sprečilo nesagledivu materijalnu i duhovnu štetu. Šteta je i pored toga ogromna. Časna trpeza je izgorela, kao i tepih. Srećom, crkvena arhiva koja se čuva na tom mestu i matične knjige, kao i druge vredne crkvene stvari i mošti su sačuvane. Šteta je procenjena na više od 20.000 evra – rekao je paroh Nikola Balović.

On je istakao da je srpski narod u Feldkirhu veoma zabrinut i uznemiren.

Iako vlasti ne govore o verskom fundamentalizmu, postoje jasne indicije da su maloletnici vrlo organizovano postupali, jer su sa sobom poneli sredstva za postavljanje požara, kao i za presecanje kablova video-nadzora.

Moguće je da se radi o krajnjoj eskalaciji višegodišnjih pljački hrama.

Prema rečima sveštenika, Srbi u Feldkirhu s pravom su krajnje zabrinuti i u strahu za svoj duhovni i fizički integritet, posebno imajući u vidu da vlasti i policija nemaju prostora da preduzmu konkretnije mere zaštite crkve.

– Mi smo, posle rimokatoličke crkve, najbrojnija hrišćanska zajednica u Feldkirhu. Nijednim postupkom nismo provocirali i izazivali netrpeljivost. Ali, ovaj akt pokazuje visok stepen mržnje – rekao je sveštenik.

Otac Nikola je apelovao na austrijske vlasti, ali i Ambasadu Srbije da se maksimalno zauzmu za zaštitu i obezbeđenje prava srpskih vernika.

Kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) za poslanika u Evropskom parlamentu Konstantin Dobrilović osudio je skrnavljenje srpskog hrama u Feldkirhu.

– Sa tugom i nevericom sam primio vest o napadu na srpski hram u Feldkirhu. Taj zločin koji se desio je za svaku osudu. U kavkom društvu živimo kada čak ni bogomolje nisu sigurne od napada. Neophodno je da se odgovorna lica izvedu pred lice pravde i pomogne što brža obnova hrama. Za svaku osudu je napad na bogomolje. To je direktan napad na slobodu veroispovesti i treba se strogo kazniti – poručio je Dobrilović

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here