commons.wikimedia/Hypergio
Međunarodni krivični sud u Hagu

U cilju sprovođenja istrage ratnih zločina počinjenih u Ukrajini, Ministarstvo spoljnih poslova Austrije stavilo je na raspolaganje tužilaštvu Međunarodnog krivičnog suda 100.000 evra.

Ministarstvo pravosuđa Austrije, uz to, dalo je na raspolaganje dodatnog eksperta koji će pomoći u istrazi.

– Austrija podržava svaki korak koji signalizira svetskoj javnosti da takvi zločini neće ostati nekažnjeni – poručio je ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg.

On je istakao da su slike i izveštaji o ruskim ratnim zločinima u Buči, Marijupolju i drugim ukrajinskim mestima potresne. Svaka osoba koja je počinila takav zločin, i ona koja ga je dala u nalog, mora biti kažnjena, podvukao je Šalenberg u saopštenju.

Obezbeđena sredstva su dodatni doprinos Austrije Međunarodnom krivičnom sudu, kojem godišnje uplaćuje dva miliona evra.

– I u ratu postoji pravo. Upućivanjem jednog eksperta iz Ministarstva pravosuđa dajemo dodatni doprinos rasvetljivanju ratnih uločina. Sada treba učiniti sve da se odgovorni privedu licu pravde – poručila je ministarka pravosuđa Austrije Alma Zadić.

Austrija podržava i rad istražne komisije Saveta za ljudska prava UN koja ima kancelariju u Beču, kao i napore OEBS, dodaje se u saopštenju. Austrija je 2. marta zajedno sa 40 zemalja ukazala Međunarodnom sudu na situaciju u Ukrajini nakon čega je glavni tužilac Karim Kan naložio istragu.

2 COMMENTS

  1. PA JE LI TO MOGUĆE?
    O kakvom je Sudu to reč? Koliko znamo, da bi se sudilo Rusiji, pred organom koji je i Rusija kao država osnovač. Koliko se zna, u slučaju suđenja Srbima, osnovan je Haški(ne) sud, gde je procesuirano više od 90% građana Srbije. Rusima bi se u ovom slučaju moglo suditi samo ako Rusija bude okupirana , kao Nemačke posle Drugog svetskog rata, kada je osnovano suđenje u Ninbergu.

  2. podrzavam ali ako pocnete od wasingtona pretres u zlocinima niko nije prestigao ameriku i to je pocetak i kraj wase istrage …

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here