pixabay.com

Iduće godine će u Austriji broj stanovnika u radnom starosnom uzrastu po prvi put opasti, što će doneti probleme za tržište rada.

I pored imigracije iz inostranstva, za privredu postaje sve teže da pronađe odgovarajuće osoblje. “Bejbibum” generacija je počela da odlazi u penziju.

Po prvi put od 1945. godine, u Austriji će opasti broj ljudi u starosti od 15 do 64 godina, to jest u radnom uzrastu. Trenutno u toj starosnoj grupi ima oko 5,9 miliona. Iduće godine taj broj će se smanjiti zasamo 5.900, ali je to preokret trenda, ukazuje Institut za istraživanej privrede “Wifo”.

Istovremeno raste broj onih koji imaju radno mesto i onih koji ga traže na oko 4,5 miliona ljudi, pre svega zbog sve veće stope zaposlenosti žena, ali i reforme penzijskog sistema zbog koje muškarci duže rade.

Potreba za dodatnom radnom snagom iz inostranstva već duži niz godina se pokriva kroz imigraciju. Pre pandemije je godišnje oko 50.000 stranaca zapošljavano u austrijskim kompanijama. Međutim, pandemijska 2020. je smanjila taj broj za 22.000.

Wifo ukazuje da će situaciju na tržištu rada 2024. poboljšati, na određeni način, stupanjem na snagu reforme penzijskog sistema, prema kojem se podiže starosna granica za odlazak žena u penziju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here