EPA/Dominic Angerer
Policija Austrije

Austrijska policija raspisala je poternicu za Rusom Igorom Egorovićem Zajcevom, koji je osumnjičen da je u Austriji špijunirao za rusku vojnu obaveštajnu službu GRU.

Državno tužilaštvo u Salcburgu izdalo je nalog za hapšenje zbog sumnje da je povezan sa odavanjem državnih i vojnih tajni.

Policija i tužilaštvo ne žele da saopšte detalje u vezi sa ovim slučajem, ali mediji ga dovode u vezu sa slučajem špijunaže usled kojeg je uhapšen jedan penzionisani oficir austrijske vojske iz Salcburga.

Ovaj 70-ogodišnjak nalazi se već mesecima u istražnom zatvoru u Salcburgu.

Inače on je pre penzionisanja radio u Odeljenju za strukturno planiranje u Ministarstvu odbrane, a osumnjičen je da je od 1992.do jeseni prošle godine ilegalno nabavljao informacije za ruski GRU.

Tužilaštvo Salcburg vodi istragu, s tim u vezi, zbog krivičnog dela obavljanja špijunske delatnosti na teret Austrije, odavanja državnih tajni, kao i prenošenje vojnih tajni.

Izdata poternica ukazuje na to da je penzionisani pukovnik odao s kim je sarađivao, odnosno ko mu je bio oficir za vezu sa GRU-om.

Njego advokat Mihael Hofer, međutim, ističe da njegov štićenik sigurno nije davao nikakve informacije o Zajcevu.

Ranije je objavljeno da postoje informacije da je Austrijanac za odavanje tajni dobio jednom prilikom 30.000 evra, a pretpostavlja se da je tokom svoje dugogodišnje delatnosti zaradio više stotine hiljada evra.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here