Nuklearna elektrana Krško

Nakon snažnog zemljotresa koji je pogodio Zagreb austrijski političari ponovili su zahtev za zatvaranje slovenačke nuklearne centrale u Krškom.

Predsednik austrijske pokrajine Koruška, koja se graniči sa Slovenijom, Peter Kajzer ukazao je na zabrinutost građana zbog nuklearke Krško, koja se nalazi na trusnom području.

Preneo je da je, nakon što je čuo za vest o zemljotresu, pozvao ambasadorku Austrije u Sloveniji Sigrid Berka da se informiše o posledicama po rad nuklearke Krško.

Iako je slovenački premijer Janez Janša rekao da zemljotres nije naneo veću štetu u Sloveniji, i da nuklearka, kojom upravljaju Hrvatska i Slovenija, funkcioniše bez problema, Kajzer izražava zabrinutost.

– Ovaj put je sve proteklo dobro, ali šta će se dogoditi kod sledećeg zemljotresa? Iako možda neće doći do situacije kao u Fukušimi, opasnost, neizvesnost je stalno prisutna zbog zastarelog reaktora u Kršku. Zbog toga je bez alternative što brži prelaz na alternativne izvore energije – podvukao je Kajzer.

Rekao je da očekuje, posebno od EU, odgovarajuće rigozorne mere i pomoć svim državama koje odustaju od nuklearne energije.

– Nadam se da ne mora doći do katastroge i hiljade žrtava pre nego što evropska politika spozna da je njen prioritetni zadatak da štiti građane, i ne žrtvuje njihovu zdravlje zbog interesa bilo kojih koncerna – poručio je Kajzer.

Apelovao je na austrijsku vladi da se kod slovenačkih i evropskih kolega založi za zatvaranje nuklearke Krško.

Zamenik predsednika pokrajine Štajerska Anton Lang ukazao je da je reaktor u Krškom pušten u rad 1981. sa maksimalnim vekom od 40 godina, tako da se mora najkanije 2023. zatvoriti.

1 COMMENT

  1. A Srbi traže povoljne vetrove ka Zapadu i svim zemljama EU, pa nek Krško radi punim kapacitetom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here