pixabay.com
Beč

Ministar zdravlja Austrije Rudolf Anšober najavio je danas da mere ograničenja slobode kretanja koje je austrijska vlada uvela 16. marta sa ciljem sprečavanja širenja koronavirusa, neće biti produžavane posle najavljenog roka 30. aprila.

– Od 16. marta smo imali ograničenje slobode kretanja i restrikcije koje su bile ključ uspeha. U situaciji smo da ova ograničenja ne moramo da produžimo. Umesto toga, idemo ka otvorenijem pristupu, a to znači da od 1. maja ulazimo u fazu u kojoj građani mogu da izlaze – objasnio je Anšober na konferenciji za štampu.

On je ukazao da se u novoj fazi polaže na samoodgovornost građana, kao i na poštovanje pravila kao što je držanje odstojanja prema ljudima koji nisu iz istog domaćinstva od najmanje jednog metra.

Takođe je najavio da će se omogućiti okupljanje do 10 osoba, ali da se to ne tiče protesta i demonstracija, koje će biti posebno regulisane novim zakonom koji treba da usvoji parlament, a koji će omogućiti, uz određene preduslove, i protestna okupljanja.

Anšober je ukazao da ostaju na snazi pravila kao što su obaveza nošenja maski u radnjama, javnom prevozu, ali i striktna potreba održavanja higijene, kao i držanja odstojanja od najmanje jednog metra.

On je ukazao da je situacija u svetu nepromenjena i da je reč o najgoroj pandemiji u poslednjih 100 godina.

Ministar je rekao da je tokom vikenda izvršena analiza situacije posle prvih mera popuštanja, u okviru kojih su otvorene manje radnje do 400 kvadrata, kao i prodavnice građevinskog i baštenskog materijala. Izvršeno je testiranje ciljnih grupa, pre svega zaposlenih u tim radnjama, i, kako je preneo, od 133 testova samo jedan je bio pozitivan.

Gastronomija i turizam najviše pogođeni

Ukazao je i da je reproduktivni faktor, koji govori o tome koliko jedna osoba može da zarazi druge, koji je bio na 3,5, pao na 0,59, nivo na kojem je već dve nedelje.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer podvukao je da sve dosadašnje mere ograničenja slobode kretanja neće više važiti posle 30. aprila.

– U drugoj fazi koja predstavlja vraćanje na normalnost, odlučujuća je samoodogovornost. Građani treba da imaju na umu da nije sve što nije zabranjeno pametno. Potrebna je samoodogovornost i saradnja građana. Bez saradnje građana ove brojke koje imamo nećemo moći da održimo – rekao je Nehamer.

Ministarka turizma Elizabet Kestinger ukazala je da su gastronomija i turizam najpogođeniji sektori.

– Pozitivan trend omogućio je izradu plana za ponovno pokretanje gastronomije i turizma. Od 15. maja moći će da se otvare ugostiteljski objekti, a od 29. maja i hoteli – saopštila je Kestingerova.

Gastronomski objekti moći će da rade od 6 do 23, a po stolu moći će da sede maksimalno do četiri odrasle osobe, uz rastojanje od najmanje jednog metra prema drugoj grupi gostiju.

Zaposleni će morati da nose zaštitne maske ili vizire, a to važi kako za unutrašnjost lokala, tako i za bašte, ali ne i za kuhinje i druge delove gde nema kontakta sa gostima.

Što se slobode putovanja tiče, ministarka je rekla da će biuti i dalje ograničenja, a i iz ugla Austrije moguće je otvaranje granica samo prema onim zemljama u kojima ima sličan razvoj, niska stopa infekcija, kao što je to slučaj u Češkoj i Nemačkoj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here