EPA/Fehim Demir
Austrijski vojnici

Austrijska vojska evakuisala je dvojicu austrijskih vojnika iz misije EU u Bosni i Hercegovini EUFOR-ALTHEA, kao i trojicu nemačkih državljana inficiranih koronavirusom.

Transportnom letelicom C-130 “Herkules”, iz Sarajeva prebačeni su jedan austrijski vojnik inficiran koronavirusom i jedan inficirani nemački državljanin sa svojom porodicom.

U istom letu bio je, kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Austrije, jedan austriski vojnik koji ima povredu glave, ali koji je, zbog opasnosti od infekcije, smešten u odvojeni medicinski kontejner.

– Austrijski vojnici daju važan doprinos učešćem u međunarodnim mirovnim misijama važan doprinos bezbednosti Evrope. Naši vojnici se mogu osloniti da ćemo ih uvek, kada to bude potrebno, vratiti u domovinu. Podrazumeva se da građani drugih zemalja EU dobiju istu pomoć – naglasila je ministarka odbrane Klaudija Taner.

U avionu, kako je rečeno, bili su i jedan lekar i jedan sanitetski oficir, koji su se brinuli o obolelima, kao i specijalista za dezinfekciju.

Austrijski vojnici dovezeni su u Grac, dok je nemački pacijent sa porodicom prebačen u Minhen.

Ovo je drugi povratak inficiranih austrijskih vojnika iz misije u BiH.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here