Tanjug
Aleksander Šalenberg i Aleksandar Vučić

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksanderom Šalenbergom i istakao da Srbija ceni angažovanje Beča na proširenju Evropske unije i podršku koju pruža našoj zemlji na putu ka punopravnom članstvu.

– Upoznao sam ministra Šalenberga s aktuelnom situacijom u regionu, a razgovarali smo i o najvažnijim aspektima bilateralne saradnje i evropskim integracijama Srbije, kao i o izazovima sa kojima se suočavaju zemlje Zapadnog Balkana na evropskom putu. Saglasili smo se da još više treba zajednički da radimo na jačanju multilateralizma i rešavanju globalnih izazova današnjice, uz međusobno razumevanje i uvažavanje – poručio je Vučić.

Šalenberg je razgovarao i sa srpskim ministrom inostranih poslova Nikolom Selakovićem. Tom prilikom, austrijski ministar je naglasio da postoji veliko interesovanje kompanija iz Austrije da povećaju ulaganja u Srbiju. On je rekao da je ključni pokretač za stabilnost i saradnju Evropska unija i niko drugi.

Predugo čekanje

– Rusija je svojim potezima prešla i izvan same Ukrajine i mogla bi destabilizovati druge prostore. Mislim da je od suštinskog i geostrateškog značaja EU da sada jasno kažemo da očekujemo da region Zapadnog Balkana postane van svake sumnje deo EU i da se ovde sprovede evropski način života. To je ujedno zaštita od destabilizacije – poručio je Šalenberg.

Povodom dokumenta kog je nedavno objavio, austrijski ministar kazao je da je od obećanja u Solunu o priključenju regiona Evropskoj uniji prošlo 19 godina, što je predugo.

– Naš predlog je da se prema državama regiona odnosimo kao prema punopravnim članicama. Da idemo korak po korak iz jedne oblasti u drugu, bilo da je reč o energiji, saobraćaju ili nečem drugom. Nalazimo se pred korenitim potresom našeg sistema bezbednosti u Evropi. Niko ne može da se nada da će biti samo posmatrač sa strane – naglasio je Šalenberg i dodao da je Austrija ohrabrena jasnim stavom svih zemalja regiona na sednici UN u osudi Rusije.

Dijalog ključan

Šalenberg je rekao da je važno da postoji regionalno tržište i zahvalio se nemačkom kancelaru Olafu Šolcu što će nastaviti Berlinski proces koji je bio inkubator nastanka ideje ove saradnje.

– Za regionalnu stabilnosti važna je postepena normalizacija odnosa Beograda i Prištine. Raduje me što je predsednik Aleksandar Vučić u petak izjavio da će pokušati sve da dođe do pomaka. Dijalog su iglene uši kroz koje se posmatra region, i zato je veoma važan – rekao je Šalenberg.

Saradnja vodi u uspeh

Austrijski ministar ukazao je da dolazi iz srednje Evrope s problematičnom istorijom, ali je naglasio da je sada taj deo kontinenta sasvim drugačiji.

– Isti model uspeha može da funkcioniše i kod vas. Ključni pokretač bila je EU i niko drugi – naglasio je šef austrijske diplomatije.

Povezuje nas dijaspora

Srpski šef diplomatije Nikola Selaković istakao je u razgovoru s ministrom spoljnih poslova Austrije Aleksanderom Šalenbergom da važnu ulogu u odnosima dve zemlje igra brojna srpska dijaspora.

– Podsetiću da je samo Beč jedan od gradova van granica matice s izuzetno brojnom srpskom zajednicom – kazao je Selaković, na šta se Šalenberg nadovezao rečima da Srbiju i Austriju povezuju kulturni i ljudski most i dugogodišnje vrlo blisko prijateljstvo.

Selaković je naglasio da je razgovor bio prijateljski i iskren, čak i u odnosu na pitanja o kojima ne dele iste stavove, a da je Srbija zainteresovana za dalji razvoj dobrih odnosa.

– Austrija je treći po veličini investitor u srpsku privredu, prošle godine trgovinska razmena naših zemalja dostigla je 1,36 milijardi evra što predstavlja rast od 36 odsto za četiri godine. Samo u prva četiri meseca ove godine došli smo do 585 miliona evra trgovinske razmene. U odnosu na isti period prošle godine to je povećanje od 50,8 odsto. Austrijske kompanije u Srbiji zapošljavaju više od 22.400 radnika – naglasio je Selaković.

On je istakao da se razgovaralo i o evropskim integracijama Srbije, te se zahvalio ministru Šalenbergu na čvrstoj i jasnoj podršci tim ambicijama. Selaković je naglasio da Srbija visoko ceni dokument koji je Šalenberg nedavno predstavio, a koji pokazuje da podrška Austrije proširenju EU na naše prostore nije samo na rečima.

– Razgovarali smo o Kosovu i Metohiji, BiH, a naravno, dotakli smo se i rata u Ukrajini. Pomenuo sam i ono što je za nas veoma važno, a to je inicijativa Otvoreni Balkan koja je usmerena na poboljšanje života naših građana, ali je i priprema za EU – rekao je Selaković.

Nova pruga do Beograda

Austrijske privredne delegacije česte su u Srbiji, a poslednja među njima bila je ona iz Štajerske. Zajednički projekti u oblasti dualnog obrazovanja, nova partnerstva u sferi zelene transformacije i energetske tranzicije srpske privrede, jačanje infrastrukturnih veza regiona sa EU, u središtu su saradnje srpske i austrijske privrede, istaknuto je na poslovnom forumu Srbija-Štajerska u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Kako bi se dodatno učvrstili dobavljački lanci u regionu, austrijski privrednici rekli su da su zainteresovani za nove investicije i otvaranje kompanija u Srbiji, kao i za uspostavljanje nove kargo železničke linije.

Herbert Riter, potpredsednik Privredne komore Štajerske koja okuplja 80.000 kompanija, istakao je da je važno da austrijska ekonomija postane nezavisna od udaljenih lanaca dobavljača kako bi mogla da nastavi da raste i trguje.

– Modernizacija železničke infrastrukture i formiranje nove rute kargo-transporta između Srbije i Austrije značajna je za dalji rast međusobne trgovine. Trenutna veza koja ide preko Budimpešte je prenapregnuta i zato je potrebno uspostaviti novu saobraćajnu konekciju između Srbije i Austrije – rekao je Riter.