EPA/Christian Bruna
Karl Nehamer

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer namerava da na vanrednom sastanku Saveta ministara EU, u sredu, predloži zajedničke centre za proterivanje u regionu oko Avganistana.

Nehamer je danas, zajedno sa šefom austrijske diplomatije Aleksanderom Šalenbergom, zatražio održavanje zajedničkog vanrednog sastanka ministara spoljnih i unutrašnjih poslova članica EU o Avganistanu.

– Ako proterivanja na osnovu ograničenja koja postavlja evropska konvencija o ljudskim pravima nisu više moguća, onda moramo da razmišljamo o alternativama – poručuje Nehamer.

Prema njegovim rečima, centri za proterivanje u regionu oko Avganistana bile bi alternativa, ali je za to, dodaje, neophodna podrška Evropske komisije.

“To ću predložiti na Savetu ministara unutrašnjih poslova EU“, najavio je on u saopštenju.

Pošto je za sredu planiran vanredni video-sastanak ministara unutrašnjih poslova EU na temu granice prema Belorusiji, Šalenberg i Nehamer traže da se konferencija proširi na ministre spoljnih poslova i posveti Avganistanu.

– Neophodno je zajedničko evropsko delovanje, kako da reagujemo spoljno i unutrašnjopolitički na stanje u Avganistanu i preteći talas migracije – naglasila su dvojica ministara.

Šalenberg je istakao da Avganistan ne sme postati bezbednosno politička „crna rupa“.

EU, ističe, mora zajedno sa partnerima, kako u regionu, tako i na međunarodnom nivou, učiniti sve da se stabilizuje situacija u Avganistanu.

Nehamer je upozorio da situacija u Avganistanu ne predstavlja veliki izazov samo po pitanju ilegalne migracije u Evropu, već se mora i teroristička pretnja zajednički proceniti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here