Tanjug/AP

Austrijanci glasaju danas na predsedničkim izborima na kojima se očekuje pobeda aktuelnog predsednika Aleksandera Van der Belena.

Ankete pokazuju da će ovaj proevropski liberal dobiti više od 50 odsto glasova, što znači da nema potrebe za drugim krugom glasanja.

Vodeći kampanju pod devizom “jasnoća”, očekuje se da će se Van der Belen izboriti za drugi mandat, s obzirom da njegovih šest protivkandidata, prema rezultatima anketa, daleko za njim zaostaju.

Van der Belen (78) rekao je na poslednjem predizbornom skupu da će njegov najveći rival danas biti sofa, apelujući na ljude da glasaju.

Sa posterima koji ga proglašavaju “sigurnim izborom u olujnim vremenima” usred energetske krize koja povećava inflaciju širom Evrope, Van der Belen, bivši lider Zelenih kandiduje se kao nezavisni kandidat.

On ima podršku većine austrijskih političkih partija osim desničarske Slobodarske partije (FPO) koja ima svog kandidata Valtera Rozenkranca, koji je na drugom mestu po anketama sa 15 odsto podrške glasača.

Među kandidatima je i 35-godišnji pank roker Dominik Vlazni, osnivač Pivske stranke (Beer Party).

Pravo glasa ima oko 6,4 miliona ljudi. Austrija ima ukupno devet miliona stanovnika. Birališta su otvorena jutros u 7 časova, a zatvaraju se u 17 časova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here