EPA/Daniel Novotny
Predsednik Austrije Aleksander Van der Belen

Većina Austrijanaca želela bi da se predsednik Austrije Aleksander van der Belen ponovo kandiduje na ovogodišnjim predsedničkim izborima.

Čak 63 odsto želi ponovnu kandidaturu Van der Belena, a 64 odsto ga smatra “predsednikom svih Austrijanaca”.

Istraživanje instituta “Market” pokazuje da su pristalice Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) i Zelenih ponajviše za ponovnu kandidaturu Van der Belena, ali postoji i većina među biračima Narodne stranke (OVP)..

Jedino su glasači Slobodarske partije (FPO) protiv Van der Belena i njegove ponovne kandidature.

Inače bivši lider Zelenih pobedio je na predsedničkim izborima, u drugom krugu, 4.decembra 2016.sa 53,8 odsto protiv kandidata FPO Norberta Hofera.

Od tada rasla je popularnost Van der Belena, ali je, zbog pandemije, pomalo smanjena podrška – oni koji su trostruko vakcinisani značajno više podržavaju predsednika, nego što to čine izlečeni i delimično vakcinisani.

Za sada je neizvesno hoće li se Van der Belen uopšte kandidatovati za drugi mandat, kao ni ko bi mu mogao biti protivkandidat.

Svakako OVP i SPO, dve najveće stranke, nije u interesu, ako se Van der Belen kandiduje da postave protivkandidata, jer bi pretrpele poraz.

Jedino je izvesno da che FPO izaći na izbore sa svojim kandidatom za predsednika Austrije, a to će najverovatnije učiniti i antivakserska stranka, koja je tek ušla na političku scenu Austrije,”MFG”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here