pixabay.com
Foto: Ilustracija

Specijalne jedince austrijske policije izvele su akciju protiv grupe koja je širila teorije zavere u vezi sa koronavirusom, a koji dolaze sa desničarske scene.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer saopštio je jutros, na konferencijie za štampu povodom neprodužavanja ograničenja slobode kretanja, da je policija uhapsila četiri osobe, ne navodeći više detalja.

Iz pravosuđa se ukazuje da se radi o grupi aktivnoj u Austriji sa odličnim kontaktima prema međunarodnoj mreži koja broji 162 lica.

U akciji policije sprovedeni su pretresi pet kuća u Beču, Donjoj i Gornjoj Austriji, kao i Štajerskoj, a akciju je vodilo tužilaštvo iz Graca.

Uhapšeni su osumnjičeni za „protivdržavno udruživanje“ i oni su navodno članovi takozvanog suda „Globalni sud zajedničkog zakona“ (Global Court of the Common Law).

Kobre su tokom vikenda upale u stanove pet teoritičara zavere i protivnika mera austrijske vlade u borbi protiv koronavirusa, navodi se u istražnom aktu.

Kod jednog od osoba koje su predmet istrage policija je morala razbiti vrata, jer nije želeo da ih otvori.

U akciji je uhapšeno pet osoba, a jedno dalje lice je privedeno na saslušanje.

Radi se o pripadnicima jedne grupacije koja smatra da nije u obavezi da sledi javno-pravni sistem, koji tvrde da stoje iznad države i da imaju sopstveni sud.

Aktivnosti te grupe vodile su stalno ka pretnjama samozvanih sudija ili „šerifa“ protiv zaposlenih u sudovima.

U slučaju da ih sud osudi na osnovu „protivdržavnog udruživanja“ preti im zatvorska kazna do pet godina.

2 KOMENTARA

  1. Ala ce ovde da leti perije. Ali tako i treba … dok se ne opametimo tako ce da bude…
    Ajde vi sada objasnite te njihove teorije ??? Sta su one ???
    Sta su konktrtno uradili ??? Sta su teoreticari zavere ???

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime