EPA/Florian Wieser
Ministarka pravosuđa Austrije Alma Zadić

Posle bega još jednog zatvorenika, austrijska ministarka pravosuđa Alma Zadić našla se na udaru žestokih kritika, a sada je FPÖ poziva na ostavku.

Veliki broj propusta u austrijskom pravosudnom sistemu doveo je do niza kritika za aktuelnu ministarku ovog resora. Nakon što je nekoliko zatvorenika pobeglo u novembru, 2023. godine, najnoviji beg osumnjičenog islamiste, koji se desio prekjuče, kap je koja je prelila čašu za austrijski FPO.

Naime, u petak posete bečkoj bolnici, ovaj 19-godišnji islamista je uspeo da pobegne. Navodno je povređen i zatvorski čuvar. Nakon potere koja je u petak digla čitav Beč na noge, on je uhapšen u bečkom Floridsdorfu u subotu ujutro.

Međutim, iz austrijskog FPÖ su bili više nego jasni:

– Ovakvom pravosudnom sistemu pod ministarkom Zadić sada mora doći kraj pre nego što se dogodi nešto loše. Budući da ova ministarka jednostavno nema kontrolu nad zatvorima niti svim što se dešava, mora podneti ostavku – izjavio je Mihael Šnedlic, glavni sekretar FPÖ, piše “Hojte”.

– Ovaj zabrinjavajući niz propusta sada postaje izuzetno opasan. Ne samo da islamisti u zatvorima mogu nesmetano da komuniciraju telefonom i organizuju svoje terorističke aktivnosti, već im je i više nego lako da pobegnu. Takođe, naši zatvori su više nego pretrpani, a zatvorski čuvari su preopterećeni. Sve je prilično slabo, u kontekstu osoblja, infrastrukture i finansija – rekao je on.

Upućena je kritika zbog ukidanja bezbedonosnih mera uvedenih u novembru, poput pojaseva oko struka. Oni su uvereni da je upravo to i dovelo do ovog bega, tvrdi liberalni član Nacionalnog saveta Kristijan Lauš. “Ministarka je bezbednosni rizik”, zaključio je političar FPÖ.

1 COMMENT

  1. I gle cudan pobjegao ni manje ni vise islamista a ministarka muslimanka, Tako treba evropi ja ministarki cestitam I njenim saradnicima a evropi kusaj sto si zacinjavala

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here