Tanjug/AP
Aleksander Šalenberg

Austrijski kancelar Aleksander Šalenberg najavio je da će podneti ostavku kada se njegova konzervativna Narodna partija složi oko sledećeg lidera, pošto je Sebastijan Kurc objavio ranije danas da odustaje od te pozicije, navodi Rojters.

“Čvrsto verujem da obe pozicije – šefa vlade i lidera austrijske stranke sa najviše glasova građana – treba uskoro opet da pripadnu istoj osobi – naveo je Šalenberg u izjavi.

Dodaje da će njegovo mesto biti upražnjeno čim se u okviru partije postigne saglasnost.

Šalenberg je na mesto kancelara došao pre dva meseca. On je na ovoj poziciji zamenio Sebastijana Kurca, koji je podneo ostavku zbog optužbi za korupciju.

Šalenberg (52) je diplomata, pravnik i političar. Od 2019. godine obavljao je funkciju ministra spoljnih poslova u vladi kancelara Kurca. U razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem sredinom jula ove godine poručio je da Evropska unija nije potpuna bez Zapadnog Balkana, i da nije zadovoljan brzinom EU integracija.

Šalenberg je ranije govorio da je sporazum između Srbije i Kosova od suštinskog značaja za pridruživanje u EU, i da bi kosovsku nezavisnost trebalo da priznaju svi u međunarodnoj zajednici. Ujedno, Šalenberg je odbacio ideju promene granica u regionu.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here