EPA/Alessandro della Valle
Austrijski kancelar Karl Nehamer

Mnoge zemlje sveta ne dele stav koji je Zapad zauzeo o Ukrajini nakon početka ruske specijalne vojne operacije, izjavio je austrijski kancelar Karl Nehamer.

– Mi (zapadne zemlje) izolovano smo razradili naš odgovor na rusku agresiju. Brzo smo se dogovorili kako da podržimo Ukrajinu i kako da okončamo rat. Ali veći deo sveta, pre svega mislim na zemlje BRIKS, ne slažu se sa našom analizom i ne razumeju naš stav. To je problem – rekao je Nehamer u intervjuu za list “Grand kontinent”.

Pored toga, austrijski kancelar smatra da Evropa treba da uradi sve kako bi se Indija, Kina ili Brazil složili sa stavom Zapada, zahvaljujući čemu bi se “ne-zapadne” sile vratile za pregovarački sto.

– To je još daleko, ali sam siguran da upravo u tome leži rešenje sukoba – tvrdi Nehamer.

Ranije je austrijski kancelar rekao za list “Figaro” da je neophodan dijalog između Kijeva i Moskve, pošto je rešavanje situacije u Ukrajini bez učešća Rusije nemoguće.

Moskva je više puta izražavala spremnost za pregovore, ali ih je Kijev zakonom zabranio. Zapad poziva Rusiju na pregovore, za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše to što Kijev odbija da se uključi u dijalog.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here