pixabay.com

Austrijska Služba za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) nalazi se u dubokoj krizi, zbog koje joj preti prekid saradnje sa prijateljskim službama, upozorava bečki dnevnik „Esterajh“ pozivajući se na analizu „Bernskog kluba“, udruženja evropskih obaveštajnih službi.

Taj izveštaj, koji nadležni ministar želi da drži u tajnosti, ukazuje na mnoštvo nepravilnosti u BVT-u.
„Ako naše kolege iz cele Evrope ne budu više imale poverenje u nas, onda će BVT imati ozbiljan problem, a tako i svi Austrijanci“, ocenio je neimenovani insajder posledice izveštaja.
On je ukazao da, pošto u BVT presporo rešavaju ukazane probleme, a postoji i pokušaj skrivanja analize, sve je prisutnije nepoverenje stranih službi u austrijsku.
„Ako BVT više ne bude dobijao upozorenja na terorističke napade od britanskog MI5 ili nemačkog BND-a, moglo bi doći do napada u Austriji“, ukazuje insajder.
Izveštaj „Bernskog kluba“ posebno kritikuje sajber bezbednost u BVT. U njemu se navodi da hakeri mogu upasti u IT sisteme BVT, čime bi bili ugroženi najškakljiviji podaci svih evropski službi u tajnom sistemu „Posejdon“.
Ulaskom u sistem „Posejdon“ postoji rizik da se otkriju identiteti pripadnika evropskih službi, ali i da druge službe saznaju o tajnim operacijama koje su u toku.
Pored toga, kritikuje se BVT što još uvek koristi antivirus program ruskog preduzeća „Kasperski“, koja je suočena sa sumnjom da pomaže špijunažu u korist Moskve.
Takođe se navodi da zaposleni u BVT mogu da unose svoje računare i vežu ih za službenu mrežu, što dodatno otvara mogućnost upada.
Dodatno, eksperti MI5 i nemačke sluzzbe u izveštaju kritikuju i što je sedište BVT nedovoljno zaštićeno, pa su čak i „škakljivi“ sektori ugroženi, jer se u njima drže otvoreni prozori. Ukazano je i da se nedovoljno nadziru zaposleni u BVT, jer niko ne mora da podnosi izveštaj o tome gde putuje, kakva mu je finansijska situacija, ili šta radi preko društvenih mreža.
U izveštaju je ukazano na 156 problematiccnih tačaka u BVT, zbog kojih je ugrožena dalja saradnja sa prijateljskim službama.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime