EPA/Florian Wieser
Parlament Austrije

Austrijski parlament usvojio je jednoglasno rezoluciju o sećanju na genocid u Srebrenici. Inicijativa za usvajanje rezolucije potekla je od Narodne partije Austrije (OVP), Zelenih, Socijaldemokratske partije (SPO) i Neos-a.

Iako Slobodarska partija Austrije (FPO) nije učestvovala u podnošenju inicijative, ona je glasala za njeno usvajanje.

U rezoluciji poslanici podsećaju na genocid počinjen 11. jula 1995. u Srebrenici i ističu da se taj zločin mora posmatrati kao upozorenje za budućnost. Rezolucijom poslanici pozivaju vladu da se i dalje angažuje na očuvanju sećanja na genocid, i u okviru UN.

– Prošlost mora biti savladana i prevaziđena. Sada je važno održati politički dijalog u regionu kako bi se u budućnosti sprečila eskalacija – istakla je Betina Rauš (OVP).

Poslanik SPO Harald Troh pozdravio je jasno izjašnjavanje parlamenta u osudi genocida u Srebrenici.

– Borba protiv rasizma i netolerancije nikada ne staje – podvukao je on.

Poslanica Zelenih Eva Ernst-Džidžić kazala je da je važno da je austrijski parlament raspravljao o genocidu nad 8.000 Bošnjaka i da ga je kao takvog okarakterisao. Njena koleginica bosanskog porekla, Bedrana Ribo, izrazila je nadu da će što više parlamenata u svetu slediti primer austrijskog.

– Ratni zločinci današnjice moraju znati da će kad-tad dospeti pred sud – podvukao je poslanik Neos-a Helmut Brandšteter. Za poslanika Roberta Lajmera (SPO), sećanje na genocid i solidarnost sa žrtvama od velike je važnosti kako bi se stvorila istorijska svest u vezi takvih zločina.

Oko sadržaja rezolucije o Srebrenici vodila se teška borba između OVP i Zelenih, dve stranke vladajuće koalicije. Zeleni su želeli da podnesu tekst sa oštrom osudom genocida, ali je OVP uspela da smanji tu oštrinu i izbori se za rezoluciju koja bi ukazivala na značaj sećanja na zločin i njegove žrtve.

4 COMMENTS

  1. Bilo bi dostojanstveno da su razgovarali i o ratnim zlocinama pocinjeni nad Srbima u okolini Srebrenice, tokom Oluje, na Kosovu, …Ali zapadne zemlje prvenstveno gledaju politicki i geopoliticki interes.

  2. Naravno za germane ne postoji ni Jasenovac, ni Jadovno , dječiji logori u NDH
    Žrtve u Bratuncu i okolini
    To ne postoji
    Samo pogledajte koje partije koje u vrhu imaju bošnjake i to se gura ,
    Na to Srbija treba imati odgovor.
    Bože☦️Pravde🇷🇸🇷🇸🇷🇸

  3. Genocid koji je trajao 1 dan! Necuveno! To izgleda, kao da su Srbi bacili atomsku bombu da pobiju sve muslimane u BiH u jednom danu? Prvo je bilo 6000 ubijenih, a sada se vec barata sa 8000 zrtava (skupljali po BiH koliko im treba). Pa Amerika bacila atomske bombe na Hirosimu i Nagasaki i nikom nista, nisu genocidasi. A Srbi se samo svetili muslimana za pobijenu srpsku nejac u Isocnoj Bosni na Bozic, i ispadose najveci svetski genocidasi. E, nece da moze, gospodo!

  4. Genocid : Vukovar,Škrabanja,Lovas,Laslovo,Tovarnik,Sarajevo,Prijedor,Zvornik,Bijelinja, Bihać , Srebrenica ima još toga koliko hoćeš od 1991do1995

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here