commons.wikimedia
Nemci hapse građane pred streljanje u Kragujevcu

Osamdeseta godišnjica masakra u Kragujevcu bila je dobra prilika za Austriju da se angažuje po pitanju sećanja na žrtve, ali je to propušteno, ocenjuje bečki dnevnik “Standard”.

List podseća da su 21. oktobra 1941. godine vojnici Vermahta u Kraljevu i Kragujevcu ubili 4.000 ljudi, među njima i 300 đaka i 18 nastavnika. “Standard” ukazuje da je manje poznata činjenica da su značajno u krvavom piru učestvovali austrijski vojnici Vermahta.

U Nojzidel am Ze osnovana i u Kraljevu stacionirana 717. pešadijska divizija bila je pod komandom generala Franca Bema. Od 16. septembra do 2. decembra 1941. godine je Beme, rođen u austrijskom Celtvegu, bio komandujući general u Srbiji.

“Dok je na ovogodišnjoj komemoraciji u Srbiji, po prvi put učestvovala potpredsednica nemačkog Bundestaga Klaudija Rot, političke ličnosti iz Austrije nisu bile prisutne”, konstatuje list.

Priznanje zvanične Austrije suodgovornosti za zločine nacističkog režima je odavno potisnuo austrijski mit žrtve, dodaje dnevnik, ukazujući da je to dobro i ispravno.

“Međutim, u zvaničnoj kulturi sećanja Austrije, Balkan i brojni tamo počinjeni ratni zločini gotovo nisu tema. 80-ta godišnjica masakra u Kragujevcu bila je prilika da se Austrija angažuje po tom pitanju. To je propust koji bi trebalo nadoknaditi tokom iduće državne posete”, podvlači “Standard”.

3 COMMENTS

  1. “Standard” i Wermacht.
    Ubijeno 4000 ljudi (od toga 300dece) u tri dana.
    Pa to i nije bas tako puno, akose zna da je u jednoj julskoj noci u Glini (Hrvatska) 1942 godine
    Franjevacki (Ustaski) Student Brzica u pravoslvnoj crkvi sa
    specialnom kamom zaklao 1360 srbskih civila, koi je te noci morao vise puta
    da presvlaci svoju krvavu odecu. Ovo saznanj nije napisao Srbin, vec
    nemacki cuveni i priznati knjizevnik Kariheiuz Deschner. U svojoj knjizi:
    Abermals krete der Hahn, iz 1956 godine.

  2. Ja sam Kragujevcanin,ubijeno je 3680 civila toga 300 djaka I 97 dece uzrasta of 7 do 12 god in a!To su vam podaci is Kragujevackog arhiva, pustite vi I Austriju I ostale germane.Nase bake I njihovi sada paraunucici I mladji posecuju na humkama Mucenike!Ne treba Nam njihovo lazno izvinjenje…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here