commons.wikimedia/xiquinhosilva
Logor Aušvic

Bivši koncentracioni logor Aušvic važi u svetu kao simbol holokausta, a u Austriji je on bio dugo godina tabu tema.

U Austriji nisu želeli da govore o zločincima, već su pričali, samo o žrtvama iz Austrije, te se decenijama Austrija u memorijalnom centru tog nekadašnjeg logora predstavljala kao “prva žrtva nacizma”.

Istoričari i dan dans tvrde da nedostaje fokusirano istraživanje o Aušvicu, to jest još uvek je nejasno koliko je uopšte Austrijanaca ubijeno u tom logoru.

Prema “knjigama smrti” ubijeno je nešto više od 1.000 Austrijanaca, ali je poznato da je većina žrtava odmah po dopremanju direktno smeštana u gasnu komoru, bez upisivanja imena.

Procene govore o više od 11.000 Austrijanaca, što je jedna šesnaestina svih austrijskih žrtava holokausta.

Inače ogromna većina žrtava iz Austrije bili su Jevreji, kao i Romi, a veoma mali broj Austrijanaca bili su u tom logoru iz političkih razloga.

Nakon završetka Drugog svetskog rata Aušvic je bila tabu tema u Austriji, zemlji u kojoj je rodjen Adolf Hitler, koji je pokrenuo “mašineriju smrti”.
Do 1950-tih Aušvic u austriskoj javnosti nije tematizovan kao mesto patnje političkih protivnika nacizma i otpora, pošto su Jevreji inače, kao najveća grupa žrtava, smatrani kao “žrtve političkog progona”.

Tek početkom 1960-tih, podstaknuti sudjenjem protiv Adolfa Ajhmana u Jerusalimu, Aušvic je u austrijskoj javnosti postao tema, a ubrzo i sinonim nacističkih zločina.
Prvi austrijski političar koji je posetio Aušvic bio je vicekancelar Bruno Piterman 1962.godine.

U memorijalnom centru, u kojem je svaka zemlja iz koje potiču žrtve mogla da postavi nacionalnu izložbu, dugo je trajalo dok Austrija nije to učinila.
Tek 1978., na 40-tu godišnjicu ” Anšlusa “, u ” Bloku 17 ” državnog muzeja Aušvic-Birkenau je otvoreno austrijsko mesto sećanja.

U okviru te izložbe, koja je decenijama ostala nepromenjena, Austrija se prikazala kao ” prva žrtva nacizma “.
Na jednoj velikoj fotografiji na ulazu videla se vojnička čizma nad crveno-belo-crvenom kartom Austrije.

I pored brojne kritike tek je 2005., na 60-tu godišnjicu oslobadjanja Aušvica, promenjena fotografija na ulazu austrijskog mesta sećanja.
Kao prelazno rešenja postavljen je baner sa tekstom ” ovo shvatanje istorije nije u saglasnosti sa današnjom Austrijom “.

Pre sedam godina sklonjena je stara postavka, i raspisan konkurs za novu izložbu, a od septembra prošle godine sprovodi se sveobuhvatna sanacija ” Bloka 17 “, te se sa otvaranjem nove izložbe može računati tek iduće godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here