pixabay.com

Automehaničar je dao važne savete svim vozačima automobila.

– Posle duge i agresivne vožnje nemojte samo gasiti motor. Ovaj deo motora se toliko zagreva, a onda tu toplotu prenosi na druge delove motora i sve se zagreva. Motor se hladi tako što se automobil pusti u praznom hodu i neko vreme radi – naveo je jedan automehaničar, a piše Slobodna Dalmacija.

Toplota iz motora, posebno ako vozilo radi na velikom broju obrtaja dugo vremena, može dugoročno oštetiti druge delove motora ako zaustavite i ugasite motor odmah nakon vožnje.

Zapravo, motor tada nema mogućnost hlađenja, energija se prenosi dalje…

Dakle, nakon duge ili brze vožnje, zaustavite auto, držite ga u neutralnom položaju nekoliko minuta i zatim ga ugasite, prenosi City Magazine.

1 COMMENT

  1. Postoji ograničenje brzine! Ako vozite na otvorenom, sigurno ne vozite sa 6000 o/min, jer tada dostižete nedozvoljenih 200 km/h, pod uslovom da niste debil, pa vozite trećom brzinom opet sa 6-7000 o/ min! U naseljenim mestima, brzina je ograničena na 50 km/h, što mu je trećom brzinom od 2500-3000 o/min. Pri dolasku kući, nije potrebno idiotski sedeti u autu, i držati ga da radi u leru! Mislim da je pametnije da pametnije i racionaonije vozite! Ako neko vozi nasilnički, a danas je mnogo takvih, nema veze, i nije poreban savet! Neka mu što pre crkne bolid, da ostali normalni vozači, budu mirniji i bezbedniji!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here