Youtube/crospotter13
Mercedes Vision EQXX

Na putu od Nemačke do Azurne obale prosečno je trošio 8,7 kWh na 100 km.

Mercedes je početkom godine predstavio električni konceptni automobil Vision EQXX, uz tvrdnju da ovo vozilo može da pređe preko 1.000 km sa jednim punjenjem baterije. Sada su u Mercedesu odlučili da to i dokažu pa su poslali Vision EQXX na putovanje od nemačkog Zindelfingena, preko švajcarskih Alpa i severne Italije do krajnjeg odredišta Kasi na Azurnoj obali.

Bez obzira na sve izazove, u tome su i uspeli. Putovanje je započelo u hladnim i kišnim uslovima, a odvijalo se uobičajenim voznim brzinama, uključujući i vožnju do 140 km/h na nemačkom auto-putu, odnosno blizu ograničenja brzine na drugim deonicama.

Nakon 11 sati i 32 minuta vožnje, Vision EQXX završio je svoj put dug 1.008 kilometara, a stanje napunjenosti baterije pri dolasku na cilj bilo je oko 15 odsto, odnosno automobil je sa preostalom energijom mogao da pređe još oko 140 kilometara.

To znači da je bez ponovnog punjenja mogao da krene i na izlete duž obale Sredozemnog mora.

Uz to je ostvarena prosečna potrošnja od tek 8,7 kWh na 100 kilometara.

Vision EQXX postiže dodatnu efikasnost zahvaljujući svojim gumama i njihovom izuzetno niskom otporu kotrljanja od 4,7. Reč je o dimenzijama 185/65 R 20 97T, što znači da imaju veliki prečnik i uski gazni sloj.

Bridgestone je za Vision EQXX razvio posebne gume Turanza Eco koje kombinuju dve inovativne tehnologije za veću autonomiju vožnje.

Tu je Enliten tehnologija koja smanjuje otpor kotrljanja i masu pneumatika do 20 odsto, dok Logic tehnologija smanjuje deformaciju guma tokom vožnje.

Osim toga, u saradnji sa Mercedesovim timom za aerodinamiku, optimizovan je dizajnerski prelaz sa gume na felnu.

Solarni krov pomaže u povećanju autonomije

Povećanju autonomije doprineo je i fiksni solarni krov sa 117 solarnih ćelija koje napajaju 12-voltnu bateriju.

Ova baterija snabdeva strujom pomoćne potrošače kao što je navigacioni sistem.

Ukupno gledano, solarno punjenje povećava autonomiju za nešto više od dva odsto – što u realnosti iznosi oko 25 kilometara na putu od 1.000 kilometara.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here