Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Najnovije prognoze kažu da će autoput Kapetan Kuk, između Kejnsa i Port Daglasa, biti zatvoren do kraja januara. Naime, tropski ciklon Džasper, izazvao je ogromne probleme putarima zbog odrona na autoputu, koji su tako masivni da nisu mogli da se saniraju u kratkom roku.

Tako put, od nepunih sat vremena, između dva grada na severoistoku Kvinslenda, sada traje skoro tri. Sav saobraćaj se iz Kejnsa ka Port Dalgasu i severu usmerava preko Maribe. Ovaj put je duži i iznosi 148 kilometara, za razliku od ranijih 66 kilometara autoputom.

Međutim, i na ovom putu smo zabeležili više odrona. Tačnije na pojedinim mestima su rupe u kolovozu, ili kako je jedan srpski turista to slikovito opisao, „to izgleda kao da je bomba pala na put“.

Na tim mestima, saobraćaj se odvija samo jednom trakom, uz naizmenično propuštanje vozila sa jedne i druge strane. Zadržavanja nisu dugotrajna, svega pet do deset minuta, ali to sve produžava putovanje između dva grada.

Iako je veći deo puta dobro raščišćen još uvek su vidljivi tragovi jakih odrona, tako se na pojedinim mestima može videti korenje starih stabala, koja samo što se nisu obrušila na put, kao i polomljena stabla koje je bujica nanela do puta.

Na jednom mestu je poplava potpuno odnela asfalt i za sada je taj deo puta prekriven rizlom, a istovareno kamenje ukazuje da će se na tom delu tek raditi.

Sem otežanog dolaska sa aerodroma u Kejnsu do Port Daglasa, jedna srpska porodica sa dvoje maloletne dece, koja je doputovala u ovaj gradić 24. decembra prošle godine, nije osetila skoro nikakve posledice ciklona Džasper.

– Ove godine, kad smo stigli možda smo samo osetili slabiji pritisak vode, i svega jedan dan, 29. decembra nismo imali vodu ceo dan – priča majka, a svi veselo dodaju da su taj dan proveli na brodu, gde je bilo vode, pa nisu mnogo osetili ni ovaj jednodnevni prekid u snabdevanju vodom.

Nadležni su snabdevanje vodom u Port Daglasu regulisali 30. decembra, a ovih dana se pijaća voda vraća i u okolnim manjim mestima, s tim da se zbog curenja na pojedinim cevima još uvek apeluje na građane da racionalno koriste vodu.

Za sada još uvek ostaje nerešeno pitanje prohodnosti pojedinih deonica puta i samim tim problem snabdevanja pojedinih mesta ostaje i dalje. Nadležni ističu da se intenzivno radi kako bi se i ovaj problem rešio.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here