Minulog vikenda održano je autorsko veče književnika Alekandra Saše Jovanovića iz Frankfurta u gradskoj kući Volkshaus u Cirihu, a u organizaciji Radio Kruga. Aleksandar Saša Jovanović, autor knjige čija je promocija održana, rođen 25.01.1970. u Beogradu.

Od 1996. godine živi i stvara u Frankfurtu na Majni, Nemačka. Član je Udruženja književnika Srbije i Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta. Objavio je do sada tri samostalne zbirke: Obračun sa sobom (2007.), Antologija bola (2010.), kao i prevod na nemački jezik 2008. Anthologie des Schmerzes. Pesme i priče su mu objavljivane, osim na srpskom, i na makedonskom, nemačkom i lužičko – srpskom jeziku u književnim časopisima i almanasima.

Knjige su mu do sada promovisane na sajmovima knjiga u Beogradu, Frankfurtu, Lajpcigu i Londonu kao i u emisijama iz kulture i stranim radio stanicama. Dobitnik je više nagrada na književnim konkursima. Poslednjih nekolika godina, osim pisanjem, bavi se i organizacijom gostovanja pozorišnih ansambala iz Beograda u Frankfurtu. Naslov “Moji prijatelji pesnici” predstavljen je takođe na prošlogodišnjem sajmu knjiga u Beogradu kao na promocijama širom Srbije i Nemačke. Zbog velikog interesovanja za njegov književni rad radio Krug je pozvao pomenutog književnika da svoja dela predstavi i čitalačkoj publici u Cirihu. Ljubitelji pisane reči došli odasvuda su uživali u emociji Jovanovića, koju je pretočio u pesme i priče gde su se mnogi pronašli.

O sudaru svetova, u predgrađu Evrope, gde se politički nekorektno rađao bol i stvarao antologiju ratova. O ratovima u kojima se borio da ulice iz starog života ne budu izbrisane onim novim sa svetskih raskršća, o prijateljima koje je kao bisere rasute po celom svetu stavljao u stihove da ih čuva od zaborava. O borbi pesnika i neimara, obračunu starog i novog sebe, svoj međ svojima pristigao iz Frankfurta da nam ispriča ANTOLOGIJU BOLA – NAŠ prijatelj, pesnik Aleksandar Saša Jovanović …

Rasplakao nas, nasmejao, i grlio stihovima a mi smo putovali kroz vreme svako sa svojom sudbinom bez matematike ali sa mnogo emocije… Svemu tome još jači pečat dali su Božica Boba Nedeljković, etno vokalna solistkinja i Sandro Aleksić, profesor muzike koji su melodijama pratili pesme i priče Jovanovića. I naravno, sve ovo ne bi bilo tako lepo bez prijatelja radio Kruga koji su uveličali ovo veče .

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here