Youtube/Духовник Библиотека
Kneginja Milica

Sava onlajn škola srpskog jezika, kulture i tradicije organizuju 20. februara novu edukativnu onlajn radionicu, ovoga puta o srpskim vladarkama. Zainteresovana deca imaće priliku da čuju zanimljive priče o znamenitim ženama i dobročiniteljkama Jeleni Anžujskoj, kneginji Milici i Simonidi.

– Ovaj put vas vodimo u srednji vek gde će vas Aleksandra Mihajlović, autorka knjige o srpskim princezama, upoznati sa vladarkama koje su uspele da svojim bogougodnim delima pomognu srpskom narodu i ostave neizbrisiv trag – najavljuje Ivana Marčeta iz Onlajn škole “Sava”.

Aleksandra Mihajlović

“Vodič” u avanturi Aleksandra Mihajlović pričaće o mudrosti princeza, njihovoj snazi u teškim vremenima, snalažljivosti i nepokolebljivosti, osobinama koje ih čine posebnim. Neće zanemariti ni njihovu žensku i majčinsku stranu, pa će mališani saznati kako su odgajale decu, sa kakvim problemima su se suočavale, kako su se ponašale, ali i kako su se oblačile i negovale.

Osim što će moći da pitaju sve što ih zanima, deca će nacrtati omiljenu srpsku princezu, napraviti svoj kostim ili napisati pismo jednoj od srpskih vladarki.

– Pridružite nam se u ovom nezaboravnom vremeplovu i pođite sa nama put srednjeg veka. Čekamo vas – poziva Marčeta.

Svi koji žele da prisustvuju radionici mogu da se prijave putem sajta škole SAVAedu.com.

Ivana Marčeta

“Odlazak” na izložbu

U okviru priče o tome kako su se princeze oblačile, učesnici radionice će se virtuelno uključiti na izložbu kostima, koji su korišćeni u seriji “Nemanjići – rađanje kraljevine”, a koja se tokom februara održava u prostorijama RTS kluba u Beogradu. Deca će videti vladarsku odeću Stefana Nemanje, ratničku opremu Stefana Prvovenčanog, svečanu odoru arhiepiskopa Save, haljine Nemanjine supruge Ane, kao i Evdokije i Ane Dandolo – prve i druge žene Stefana Prvovenčanog. O kostimima i načinu odevanja u srednjovekovnoj Srbiji, govoriće autor kostima Stefan Savković, a deca će moći da postavljaju pitanja. Uz kostime, prikazaćemo i replike srednjovekovnog oružja, oruđa i nakita, napravljenog za snimanje serije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here